odlikovao i bandića

Putin veliča domoljublje u povodu Dana nacionalnog jedinstva

04.11.2018 u 16:50

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin veličao je u nedjelju vrlinu domoljublja na svečanom obilježavanju Dana nacionalnog jedinstva u Moskvi, kazavši da je ono važan dio ruskog nacionalnog identiteta, prenosi Interfax. "Osjećaj domoljublja oduvijek je bio važan dio naše nacionalne kulture, u samom srcu našeg genetskog nasljeđa", rekao je.

Putin je pozvao Ruse da se drže zajedno i istaknuo da je jedinstvo oduvijek davalo snagu u kriznim vremenima u Rusiji. Putin je na svečanosti uručio priznanja stranim državljanima za posebne zasluge u jačanju mira, prijateljstva, suradnje i međusobnog razumijevanja među narodima. Među pet dobitnika Reda prijateljstva bio je i gradonačelnik Zagreba Milan Bandić.

Rusija slavi Dan nacionalnog jedinstva od 2015. Njime se obilježava protjerivanje poljskih postrojbi iz Kremlja 1612., umjesto slavljenja Oktobarske revolucije 7. studenoga. Putin je položio vijenac na Crvenom trgu u znak sjećanja na borce iz te bitke.

Nacionalističke i krajnje desne skupine tim su povodom organizirale prosvjede protiv vlasti. Četvero sudionika uhićeno je tijekom Ruskog marša u predgrađu Moskve, uključujući troje organizatora, iako je skup imao dozvolu. Okupilo se oko 150 ljudi, svake godine sve manje. Prosvjednici su uzvikivali slogane kao što je "Nacija, sloboda, socijalizam" i "Sloboda političkim zatvorenicima".

Putin je odlikovao zagrebačkog gradonačelnika Milan Bandića Izvor: Licencirane fotografije / Autor: Grad Zagreb

Uhićenja je bilo i u drugim gradovima, po podacima monitoring organizacije OVD-Info.

Ruski krajnji desničari obično su bili jedinstveni u pogledu protivljenja imigrantima iz bivših sovjetskih republika, a zadnjih godina podijelili su se na pristaše proruskih separatista na istoku Ukrajine i one koji podržavaju ukrajinske nacionaliste. Putin je od povratka na čelo države 2012. pojačao pritisak na nacionalističke krugove i mnogi militanti završili su u zatvoru ili egzilu.