za pljačku 15 godina

Putin potpisao izmjene zakona: do deset godina zatvora za odbijanje mobilizacije, predaju, odbijanje borbe

  • Autor: V.Mo./Hina
  • Zadnja izmjena 24.09.2022 17:22
  • Objavljeno 24.09.2022 u 17:22
Prosvjed protiv mobilizacije u Rusiji

Prosvjed protiv mobilizacije u Rusiji

Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Ruski predsjednik Vladimir Putin u subotu je potpisao izmjene zakona koji predviđaju do deset godina zatvora za vojnike koji izbjegnu mobilizaciju, dezertiraju, predaju se ili odbiju boriti

Te izmjene Kaznenog zakona predviđaju kazne do deset godina zatvora za vojnike koji dezertiraju, neodazovu se na moblilizaciju, "neovlašteno" se predaju neprijatelju ili se odbiju boriti. Djela pljačke također su kažnjiva kaznom do 15 godina zatvora. Te zakonske promjene uslijedile su nakon što je Rusija ovaj tjedan proglasila djelomičnu mobilizaciju rezervista za borbu u Ukrajini, gdje su ruske snage pretrpjele neuspjeh posljednjih tjedana.

Naredba o mobilizaciji, koja se prema vlastima odnosi na 300.000 ljudi, izazvala je zabrinutost mnogih Rusa, a neki su odlučili napustiti zemlju. Dok Moskva svim sredstvima nastoji regrutirati više muškaraca za odlazak na bojišta u Ukrajini, Putin je u subotu potpisao zakon koji olakšava pristup ruskom državljanstvu za strance koji se prijavljuju u vojsku.

  • +31
  • +28

Prosvjed protiv mobilizacije u Rusiji

Izvor: EPA / Autor: MAXIM SHIPENKOV

Prema tom zakonu stranci koji se pridruže vojsci na razdoblje od najmanje godinu dana moći će podnijeti zahtjev za državljanstvo, a da pritom ne moraju imati pet godina boravka na ruskom teritoriju koji su inače potrebni. Čini se da je ova mjera prvenstveno usmjerena na migrante iz bivših sovjetskih republika srednje Azije.

  • +21
  • +18

Rat u Ukrajini 20.09.2022.

Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Pratite nas na društvenim mrežama:

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!