RECEPT ZA MOSKVU

Putin podzemnom garažom protiv prosvjednika

01.09.2010 u 13:24

Bionic
Reading

Još jedan miting ulične opozicije u Rusiji rasturen je policijskim nasiljem, očevici kažu – grubljim nego obično. Trijumfalni trg, na kojem se svakog 31. u mjesecu pokušavaju skupiti protivnici režima oličenog u Vladimiru Putinu, 'dovitljivo' je zatvoren zbog – gradnje podzemne garaže

Već mjesecima se između moskovskih vlasti i prosvjednika zaoštrava nadmudrivanje oko skupova na kojima će biti izrečena mišljenja koja se ne mogu čuti u većini ruskih medija – pogotovo ne na televiziji.

Pored nasilja, vlasti pribjegavaju bizarnim sabotažama mitinga i zastrašivanju građana dovođenjem prekobrojnih vojno-policijskih postrojbi koje stvaraju atmosferu izvanrednog stanja.

Trijumfalni trg sada je zatvoren zbog građevinskih radova, a dva mjeseca ranije baš se na tom trgu na taj datum održao gradski reli. Tri mjeseca ranije, piše Guardian, jednom je novinaru na prosvjedima policajac slomio ruku.

Bio je to, dakle, još jedan 'trijumfalni pendrek' nad kojih 1.000 prosvjednika koji se svakog 31. u mjesecu skupljaju da bi upozorili na kršenje članka 31. Ustava Ruske Federacije: o pravu na slobodno okupljanje. U policiji je zadržano skoro 200 ljudi, a među njima su i 'tradicionalni' predvodnici raznorodnih političkih opcija, poput bivšeg vicepremijera Borisa Nemcova i pjesnika-naciekstremista Eduarda Limonova. Sličan je miting rastjeran i u Skt. Peterburgu.

Slovo zakona strogo za prosvjednike, blago za graditelje

Povišenu razinu brutalnosti specijalaca iz OMON-a neki povezuju s nedavnim intervjuom koji je Vladimir Putin dao Kommersantu. Tvrdeći da nema ništa s tim, prozivani premijer predbacio je prosvjednicima da sami provociraju nasilje ne poštujući zakone dok ne dobiju 'palicom po glavi'. Na novinarovu primjedbu da ni navodna garaža na Trijumfalnom trgu nema potrebnu dokumentaciju, uvjerava da ne zna pojedinosti: to je stvar gradske uprave.

I dok aktivisti s mukom ostvaraju prava na okupljanje u Rusiji, ovog puta im se pridružila i dijaspora. Simultano s moskovskim, jučer su održani prosvjedi ispred ruskih veleposlanstava u Londonu, Helsinkiju, Berlinu i Tel Avivu.