pohvala od diktatora

Putin odlikovao Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog

06.06.2023 u 15:56

Bionic
Reading

Predsjednik Rusije Vladimir Putin odlikovao je predsjednika Republike Srpske Milorada Dodika Ordenom Aleksandra Nevskog, prenio je RT Balkan.

Dodik je nagradu dobio za “veliki doprinos razvoju kulturno-humanitarnih veza naroda Ruske Federacije i Bosne i Hercegovine”.

Lider bosanskih Srba Milorad Dodik boravio je u Moskvi krajem svibnja. Tada je kazao da je od ruskog predsjednika Vladimira Putina dobio jamstva da će Kremlj poduprijeti Republiku Srpsku ukoliko se vlasti u Banjoj Luci odluče osporiti odluke koje bi ubuduće donosio visoki predstavnik Christian Schmidt.

Po povratku iz višednevnog posjeta Rusiji gdje se sastao i s Putinom, Dodik je na konferenciji za novinstvo u Banjoj Luci kazao kako je s ruskim predsjednikom razgovarao više od sat vremena te ga je tom prigodom upoznao s "dekadentnim ponašanjem kolektivnog Zapada". Dekadentnim Dodik vidi to što visoki predstavnik Schmidt ima potporu Zapada za odlučno djelovanje na poziciji visokog predstavnika za BiH pa je stoga Putina pitao kako će se Rusija ponašati ukoliko Schmidt nametne neke nove odluke, primjerice oko statusa državne imovine.