'NEKA SIRIJA SAMA RIJEŠI SVOJE PROBLEME'

Putin o 'kultu nasilja' i 'slonu u staklarnici'

08.02.2012 u 17:31

Bionic
Reading

Svijet je izložen 'kultu nasilja' i Moskva ne smije dopustiti da se u Rusiji odigraju događaji prema libijskome ili sirijskome scenariju, rekao je u srijedu ruski premijer Vladimir Putin i upozorio Zapad neka se ne miješa u unutarnja pitanja, javile su svjetske agencije. S druge strane, visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u srijedu je pozvala na hitnu međunarodnu akciju u svrhu zaštite civila u Siriji, ali i neizravno kritizirala Rusiju i Kinu zbog stavljanja veta na prijedlog rezolucije Vijeću sigurnosti UN kojim je Zapad htio nagnati sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da ode s vlasti

'Mi naravno osuđujemo svako nasilje bez obzira odakle dolazilo, no čovjek ne smije postupati kao slon u staklarnici', rekao je Putin i obrazložio: 'Pomozite im, savjetujte, ograničite, primjerice, njihovu sposobnost rabljenja oružja, ali ni u kojem slučaju nemojte se uplitati', navodi Reuters.

Time je ponovio riječi svoga šefa diplomacije Sergeja Lavrova da Sirijci trebaju sami riješiti sukobe.

Rusija je u subotu vetom u Vijeću sigurnosti UN-a spriječila donošenje rezolucije o Siriji prema planu Arapske lige za odlaskom sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti.

'Kult nasilja izbio je u prvi plan u međunarodnim pitanjima zadnjih desetak godina', rekao je Putin te istaknuo da to zabrinjava i 'mi ne smijemo dopustiti da se išta slično tomu dogodi u našoj zemlji'.

Putin, koji će se natjecati na predsjedničkim izborima u ožujku, često kritizira Sjedinjene Države i NATO zbog vojnih intervencija u inozemstvu, od invazije na Irak 2003., do zračnih napada 2011., na Libiju.

Te je godine libijski vođa Moamer Gadafija svrgnut, no 'užasni su zločini' počinjeni u gradovima koji su ga podržavali, upozorio je Putin, a prenosi AFP.

Oporbu u Rusiji, koja prosvjedima osporava legitimnost parlamentarnih izbora 4. prosinca na kojima je pobijedila Putinova stranka, premijer optužuje da prima financijsku pomoć sa Zapada.

Pillay pozvala na hitnu akciju u Siriji

Visoka povjerenica Ujedinjenih naroda za ljudska prava Navi Pillay u srijedu je pozvala na hitnu međunarodnu akciju u svrhu zaštite civila u Siriji, iskazavši zaprepaštenost brutalnim napadima vojske na grad Homs.

Pillay je istodobno neizravno kritizirala Rusiju i Kinu zbog stavljanja veta na prijedlog rezolucije Vijeću sigurnosti UN kojim je Zapad htio nagnati sirijskog predsjednika Bašara al-Asada da ode s vlasti.

'Zgrožena sam ničim izazvanim napadom sirijske vlade na grad Homs, pri čemu se topništvo i drugo teško naoružanje koriste za, čini se, neselektivne napade na civilne dijelove grada', ustvrdila je Pillay u pisanoj izjavi.

Bivša sutkinja južnoafričkog vrhovnog suda istaknula je da je krajnji trenutak da 'međunarodna zajednica ostavi politiku po strani i poduzme učinkovitu akciju za zaštitu civilnog stanovništva'.

Pillay je ocijenila da 'bianco ček' koji su Siriji praktički dale Rusija i Kina vetom na prijedlog rezolucije VSUN-a predstavlja 'izdaju duha i riječi' dogovora koji je 2005. postignut na svjetskoj razini o poduzimanju zajedničke akcije za zaštitu civila kad to ne čini njihova vlada.

Pariz od Moskve zatražio da podrži plan Arapske lige za Siriju

Francuski predsjednik Nicolas Sarkozy u srijedu je u telefonskom razgovoru zatražio od svog ruskog kolege, ruskog predsjednika Dimitrija Medvedeva da 'u potpunosti' podrži plan Arapske lige koji predviđa odlazak sirijskog predsjednika Bašara al-Asada s vlasti, priopćio je ured francuskog predsjednika.