PROPULZIVNA GOSPODARSTVA

Putin ne dolazi na samit BRICS-a, više od 40 država zainteresirano za članstvo

20.07.2023 u 15:01

Bionic
Reading

Više od 40 država zainteresirano je za priključenje BRICS-u, skupini koja okuplja brzorastuća gospodarstva, objavio je u četvrtak visoki južnoafrički diplomat

Anil Sooklal je to novinarima izjavio u Johannesburgu, dan nakon što je Južnoafrička Republika (JAR) objavila da ruski predsjednik Vladimir Putin neće doći na samit BRICS-a od 22. do 24. kolovoza.

Proširenje te organizacije, koju čine Brazil, Rusija, Indija, Kina i JAR glavna je tema sastanka na vrhu skupine koja se protivi hegemoniji SAD-a i Zapada u međunarodnim odnosima.

Uz 22 države koje su podnijele službeni zahtjev za članstvo, Sooklal je rekao da je "još toliko zemalja neslužbeno izrazilo zainteresiranost da postanu članice". Radi se o glavnim zemljama globalnog juga, dodao je.

Argentina, Iran, Saudijska Arabija, Ujeidnjeni Arapski Emirati, Kuba, Demokratska Republika Kongo, Komorsko otočje, Gabon i Kazahstan žele se priključiti organizaciji za koju JAR želi da postane lider zemalja u razvoju.

JAR, koji trenutno predsjeda BRICS-om, objavio je u srijedu da Putin neće sudjelovati na samitu u kolovozu "prema zajedničkom dogovoru".

JAR bi kao članica Međunarodnog kaznenog suda (ICC) teoretski morala uhititi Putina za navodne ratne zločine ako bi stupio na njezin teritorij.

JAR tvrdi da je neutralan u sukobu u Ukrajini, ali je meta kritika zapadnih sila zbog prijateljskog odnosa prema Rusiji, povijesno snažnom savezniku vladajućeg Afričkog nacionalnog kongresa.