KAOTIČNA SITUACIJA

Prijeti li Putinu hapšenje? Idući domaćin samita BRICS-a našao se u velikom problemu

05.06.2023 u 16:05

Bionic
Reading

Južnoafrička Republika (JAR) razmišlja o tome da odustane od domaćinstva ovogodišnjeg samita čelnika BRICS-a, bloka zemalja sastavljenog od Brazila, Rusije, Indije, Kine i JAR-a, piše Bloomberg. Od osnutka 2009. godine, a osobito od početka invazije Kremlja na Ukrajinu, taj blok nastoji se nametnuti kao protuteža zapadnoj geopolitičkoj dominaciji. No sada je iskrsnuo konkretan problem

Kao član Međunarodnog kaznenog suda (ICC), JAR bi na svom teritoriju morao uhititi ruskog predsjednika Vladimira Putina za kojim je ICC raspisao uhidbeni nalog zbog ratnog zločina u Ukrajini. Vladajuća stranka, Afrički nacionalni kongres, odlučio je da se JAR povuče iz ICC-a, ali taj je proces dugotrajan i malo je vjerojatno da će biti završen do samita BRICS-a, planiranog od 22. do 24. kolovoza u Johannesburgu. Bloomberg je 1. lipnja izvijestio da se razmatra izmještanje samita, a kao alternativni domaćini navode se Kina ili čak susjedni Mozambik.

Istog dana, ruska novinska agencija TASS napisala je da je ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov, uoči prvog pripremnog sastanka u Cape Townu, gdje su se proteklog tjedna okupili šefovi diplomacija zemalja BRICS-a, u sklopu afričke turneje posjetio Keniju, Burundi te Mozambik. TASS prenosi i izjavu visokog južnoafričkog dužnosnika Obeda Bapele, prema kojemu se trenutno razmatraju zakonske izmjene kako bi JAR mogao sam odlučivati o pritvaranju bilo koje osobe prema uhidbenom nalogu ICC-a.

Iznenađujuće, te vijesti objavljene su nakon što su mnogi zapadni mediji, uključujući britanski Guardian, objavili da JAR svim državnicima koji će prisustvovati samitu u kolovozu daje diplomatski imunitet. To bi značilo da Putin može bez straha od uhićenja otputovati u Johannesburg.

  • +10
BRICS Izvor: Profimedia / Autor: Alexei Druzhinin / TASS / Profimedia

'Ovo je standardna dodjela imuniteta za sve međunarodne konferencije i sastanke na vrhu koji se održavaju u Južnoj Africi', priopćilo je ministarstvo vanjskih poslova JAR-a, dodajući da se imunitet odnosi na konferenciju, a ne za određene pojedince. 'Svrha je zaštititi konferenciju i njezine sudionike od jurisdikcije zemlje domaćina tijekom trajanja konferencije.'

Ipak, pravne nejasnoće ostaju. Međuresorno povjerenstvo na čelu sa zamjenikom predsjednika JAR-a, Paulom Mashatileom, proučava kako se konkretna situacija odnosi na posjet ruskog predsjednika, te se traži 'rupa' u Rimskom statutu, povelji kojom je uspostavljen ICC, za oslobađanje JAR-a od obveze uhićenja Putina. Još se pamti iskustvo iz 2005., kada je tadašnji sudanski predsjednik Omar al-Bashir došao u JAR i ubrzo napustio zemlju jer je postajalo sve vjerojatnije da će južnoafrički visoki sud odlučiti da mora biti uhićen.

Južnoafrička šefica diplomacije Naledi Pandor naglašava da je Rusija već desetljećima prijatelj i partner JAR-a i da dvije zemlje ne mogu postati neprijatelji na zahtjev drugih zemalja, piše ruska agencija. Međutim, prošlog tjedna, na prvom pripremnom sastanku šefova diplomacija zemalja BRICS-a, Pandor je novinarima kazala da njezina zemlja razmatra opcije ako se Putin pojavi na samitu i da će konačnu odluku o tome donijeti predsjednik Cyril Ramaphosa. 'Kako stvari stoje, pozivnica je poslana svim čelnicima država', kazala je Pandor.

Još nije poznato namjerava li se Putin ove godine pojaviti na samitu BRICS-a. Zbog pandemije, prethodna tri samita bila su virtualna, a iz Moskve zasad poručuju samo da će Rusija sudjelovati na 'odgovarajućoj razini'.

Na popisu država koje su iskazale interes za članstvo u BRICS-u, ili su to već formalno zatražile, nalaze se Venezuela, Argentina, Iran, Alžir, Saudijska Arabija i Ujedinjeni Arapski Emirati. Na netom završenom pripremnom sastanku u Cape Townu bili su i iranski šef diplomacije Hossein Amir-Abdollahian te njegov saudijski kolega Princ Faisal bin Farhan Al Saud.

Zajednička valuta?

Prema pisanju TASS-a, proteklih mjeseci zemlje BRICS-a konzultirale su se i o uvođenju zajedničke valute, ali konačna odluka još nije donesena.

'Južnoafrička Republika je pod najvećim pritiskom SAD-a i niza zemalja Europske unije, koje inzistiraju na obuzdavanju veza s Rusijom i Kinom. Između ostalog, optužbe SAD optužuje JAR za isporuku oružja i streljiva Rusiji', navodi TASS, dodajući da postoji rizik od uvođenja zapadnih sankcija toj zemlji zbog njezinih bliskih veza s Rusijom, kao i da je tečaj južnoafričkog randa prema američkom dolaru pao na najnižu razinu u povijesti.

Saudijska Arabija namjerava ući i u Novu razvojnu banku, koji je BRICS osnovao 2015. kao alternativu Međunarodnom monetarnom fondu i Svjetskoj banci, s početnim kapitalom od 100 milijardi dolara. Ta banka sa sjedištem u Šangaju već je dodijelila 33 milijarde dolara zajmova za više od 96 projekata u pet zemalja osnivača BRICS-a, a u članstvo je u međuvremenu primila i Ujedinjene Arapske Emirate, Egipat i Bangladeš. Članice BRICS-a imaju vlasnički udio od po 18,98 posto, Egipat od 2,27 posto, UAE od 1,06 posto, a Bangladeš od 1,79 posto.

'Na Bliskom istoku pridajemo veliku važnost Kraljevini Saudijskoj Arabiji i trenutno s njima vodimo dobre razgovore', potvrdila je Nova razvojna banka za Financial Times u svibnju. Krajem 2022. kineski predsjednik Xi Jinping bio je u službenom posjetu Rijadu te je pozdravio j'novu eru' u odnosima dviju zemalja, a Peking je u ožujku posredovao u sporazumu o obnovi diplomatskih odnosa Saudijske Arabije i Irana.