susret na rubu

Putin i Abe osudili nuklerani pokus, spremaju se potpisati mirovni sporazum

07.09.2017 u 14:46

Bionic
Reading

Ruski predsjednik Vladimir Putin izjavio je u četvrtak da su on i japanski premijer Shinzio Abe kategorički su osudili sjevernokorejsko testiranje balističkog projektila koji je preletio Japan

Putin je ponovio da se sjevernokorejska kriza, koja predstavlja prijetnju miru i stabilnosti u regiji, mora riješiti samo diplomatskim sredstvima

On je pozvao na njeno rješavanje pomoću smjernica koje su predložile Moskva i Peking.

Abe je izjavio nakon susreta s ruskim predsjednikom na rubu gospodarskog foruma u Vladivostoku kako se slaže s Putinom da je zadnji sjevernokorejski nuklearni pokus ozbiljna prijetnja regionalnom miru i izazov globalnom režimu neširenja nuklearnog naoružanja.

'U potpunosti smo se složili da je nuklearni pokus Sjeverne Koreje ozbiljna prijetnja miru i sigurnosti Korejskog poluotokakao i regiji i veliki izazov globalnom režimu neširenja (nuklearnog naoružanja)', kazao je Abe novinarima.   

Putin je također rekao da je s Abeom razgovarao o izgledima za zajedničke gospodarske aktivnosti s Japanom glede spornih Kurilskih otoka u Pacifiku.

Po njegovim riječima, razgovarali su i o izgledima za mirovni sporazum o okončanju Drugog svjetskog rata budući da ga nikada nisu potpisali zbog teritorijalnog spora. Putin nije rekao koliko su dvije zemlje blizu potpisivanja takvog sporazuma.