KRIVOLOV U NERETVI

Puškom iz brodice ubijao crne liske

15.12.2016 u 11:12

Bionic
Reading

Nakon što su mu u četvrtak nešto iza ponoći u brodici u Rogotinu pronašli šest ustrijeljenih "crnih liski", zaštićenih ptica močvarica koje su uz jegulju smatraju zaštitnim znakom doline Neretve, dubrovačko-neretvanska policija je 59-godišnjaka kazneno prijavila zbog protuzakonitog lova i ribolova

Policija je izvijestila kako je oko 20 minuta iza ponoći u Rogotinu, između Ploča i Metkovića, prilikom povratka iz nezakonitog lova zatekla 59-godišnjaka u brodici s lovačkom puškom.

Uz pušku i 193 komada lovačkog streljiva, u brodici je pronađen i uređaj za vabljenje ptica s dva zvučnika, akumulator, reflektor te šest ustrijeljenih "crnih liski".

Inače, u dolini Neretve krivolovci uz pomoć vabilica, poznatih kao "ćukalice" koje oponašaju ptičje glasanje, mame zaštićene ptice poput "crnih liski", koje se na tržnicama kao delicija prodaju po 50 kuna po komadu, a kojih je iz godine u godinu sve manje na Neretvi.



Crna liska
(Fulica atra) je ptica močvarica iz reda ždralovki, hrani se vodenim životinjama i biljem. Kao i jegulja, nekada se ta ptica bila smatrala "sirotinjskom hranom" u dolini Neretve, a danas je postala delicija za kojom uzdišu gurmani željni kvalitetnih tradicionalnih jela.

Prema Kaznenom zakonu, kaznom zatvora do jedne godine kaznit će se onaj tko lovi divljač u vrijeme lovostaja ili na području na kojem lov nije dopušten ili lovi bez položenog lovačkog ispita, dok je za one koji love divljač, ribu ili druge slatkovodne ili morske organizme na način ili sredstvima kojima se oni masovno uništavaju ili upotrebom nedopuštenih pomoćnih sredstava, predviđena zatvorska kazna do tri godine.