PRESTROJAVANJA U SLOVENIJI

Pusić: Za tango je potrebno dvoje!

18.02.2013 u 15:50

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica Vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je se još nije čula s Tonom Kajzerom, kojeg je slovenski premijer Janez Janša odredio da nastavi pregovore s Hrvatskom oko rješavanja pitanja Ljubljanske banke nakon što je oduzeo ovlasti ministru vanjskih poslova Karlu Erjavcu. Rekla je da je bilo nekih najava da bi se mogli čuti tijekom dana, a nada se da bi se mogli sastati tijekom tjedna

Vesna Pusić kazala je da su kolega Erjavec i ona došli vrlo blizu sporazuma o rješenju, a slovenska je strana zbog svojih internih razloga promijenila osobu sa svoje strane.

Na pitanje je li Janšina odluka usporavanje procesa jer je Erjavec najavljivao da bi se hrvatski pristupni ugovor mogao ratificirati u slovenskom parlamentu na zasjedanju koje počinje 4. i traje do 8. ožujka, jer je najavio sastanak s Milanovićem tek 10. ožujka, Vesna Pusić odgovorila je da 'misli da možemo biti gotovi i do četvrtog i do desetog'. 'Naravno za tango je potrebno dvoje; bit će onda kada se obje strane odluče i slože da bude to taj datum, a bit će na vrijeme bez daljnjega, i neće biti posljednji', poručila je hrvatska ministrica.

Erjavca je premijer Janša, navodno zbog njegovih stalnih najava o napuštanju vlade, krajem prošlog tjedna povukao kao pregovarača za Ljubljansku banku prebacivši do dogovorenog susreta s premijerom Zoranom Milanovićem 10. ožujka te zadaće na člana svog kabineta Tonu Kajzera. Janša je istaknuo da je tako osiguran kontinuitet i kredibilitet u pregovorima s hrvatskom stranom. No u dijelu slovenskih medija takav je potez dočekan komentarima kako Janša sada preuzima veću ulogu na području vanjske politike i u rješavanju pitanja Ljubljanske banke što bi moglo utjecati i na tempo ratifikacije hrvatskog pristupnog ugovora s EU-om u Sloveniji. Erjavec je kao cilj svojih nastojanja u pregovorima isticao postizanje rješenja koje bi omogućilo da slovenski parlament to obavi na sjednici početkom ožujka.