RADIKALNE IZJAVE

Pusić osudila biskupa, Jandroković šuti

30.09.2011 u 11:11

Bionic
Reading

Hrvatsko-srpski odnosi proživljavaju svoje najteže razdoblje još od uspostave diplomatskih odnosa između dviju država nakon rata u drugoj polovici devedesetih

Mogući razlog podizanja tenzija sigurno se dijelom može pripisati predizbornom vremenu u obje države, ali pojmovi poput pravne agresije koju je spomenula Hrvatska premijerka Jadranka Kosor ili slanje optužnica iz Srbije za genocid nad Srbima u Vukovaru nisu potezi koje povlače političari koji žele istinsko pomirenje među narodima koji su se ne tako davno gledali preko nišana.

Ulje na vatru dolila je i izjava Vlade Košića, sisačkog biskupa i drugog čovjeka Komisije Iustitia et pax Hrvatske biskupske konferencije, da bi Hrvatska trebala prekinuti diplomatske odnose sa Srbijom.

'Naša bi zemlja trebala hitno prekinuti sve diplomatske odnose s vladom te zemlje, dok ona ne prizna istinu! Kako je moguće da Vukovar, koji je simbol našeg otpora nepravdi i genocidu nad Hrvatima, službene institucije na drugoj strani proglašavaju mjestom genocida koji su tu tobože počinili Hrvati? Vidite, mi još nismo završili borbu za svoju slobodu', rekao je biskup Košić u homiliji pred okupljenim predstavnicima Ministarstva unutarnjih poslova na Dan policije u srijedu.

U Ministarstvu vanjskih poslova nisu željeli komentirati izjave biskupa Košića na dan kada je Vlada u Sabor poslala zakon kojim ništavnim proglašava pravne akte pravosudnih tijela bivše JNA, bivše Jugoslavije i Republike Srbije. Nešto više od dva mjeseca pred izbore u vladajućoj stranci očito nije popularno u pozitivnom kontekstu govoriti o odnosima sa Srbijom, pa ni kad treba sasjeći u korijenu i očite besmislice poput Košićeve izjave o prekidu diplomatskih odnosa 16 godina nakon završetka rata.

S druge strane, Vesna Pusić, koja figurira kao buduća ministrica vanjskih poslova u slučaju pobjede Kukuriku koalicije na izborima, spremno je okvalificirala Košićevu izjavu kao apsolutno neprihvatljivu s kojom se žestoko ne slaže.

'Gospodin Košić kao član nevladine udruge koja se zove Katolička crkva ima pravo na svoje mišljenje, ali njegova izjava je neodgovorna prema državnim interesima i ulozi koju naša zemlja želi imati u regiji', poručila je Pusić.