SPOR SA SLOVENIJOM

Pusić: Možemo naći rješenje u idućih nekoliko dana

27.01.2013 u 19:15

Bionic
Reading

Prva potpredsjednica hrvatske vlade i ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić izjavila je u nedjelju u Čileu kako vjeruje da bi u idućim danima moglo doći do dogovora sa Slovenijom oko Ljubljanske banke

'Ja se nadam da smo se sada dobro usmjerili, da smo na tragu toga da nađemo rješenje koje će razdvojiti dvije teme: na zadovoljavajući način riješiti pitanje Ljubljanske banke, ali i obaviti brzu pripremu za ratifikaciju (hrvatskog pristupnog ugovora)', rekla je Pusić hrvatskim novinarima na marginama summita Europske unije i Zajednice država Latinske Amerike i Kariba (EU-CELAC).

Ministrica je potvrdila da bi pripreme za ratifikaciju u Sloveniji mogle biti gotove do kraja veljače.

'Do tada će se znati da li Slovenija ide u izbore, međutim pripreme koje su vezane za ministarstvo, za službe koje tehnički trebaju pripremiti ratifikaciju bi se mogle do tada dovršiti ukoliko pronađemo odgovor na naša pitanja u sljedećih nekoliko dana', istaknula je ministrica koja puno nade polaže u sastanak sa slovenskim kolegom Karlom Erjavcem u Bruxellesu idući tjedan.

Pusić je potvrdila da su o problemu Ljubljanske banke – na marginama summita – razgovarali i hrvatski i slovenski premijeri Zoran Milanović i Janez Janša. Nakon sastanka, dvojica premijera nisu dala izjave za medije.

Inače, Milanović se prema najavi trebao obratiti sudionicima summita, no zbog kašnjenja u programu dio obraćanja je otkazan, a među njima i Milanovićev govor.

U jednoglasno prihvaćenoj završnoj deklaraciji, predstavnici šezdesetak zemalja iz dviju regija zaključili su 'novo strateško partnerstvo' koje bi trebalo rezultirati smanjenjem trgovinskih barijera i povećanjem razmjene između zemalja EU-a i Latinske Amerike i Kariba.

Premijer Milanović bi u nastavku boravka u Čileu trebao posjetiti Punta Arenas gdje će mu biti uručena povelja Počasnog posjeta. Milanović će se u Punta Arenasu sastati s gradonačelnikom Emiliom Boccazzijem Camposom, te s predstavnicima hrvatske zajednice. Obići će također grobnice Hrvatskog i Dalmatinskog pripomoćnog društva, te Hrvatski trg.