KONGRES EUROPSKIH LIBERALA

Pusić: Inzistiranje na pitanju arbitara bilo je korisno

17.11.2009 u 11:57

Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a Vesna Pusić sudjelovat će ovaj tjedan na kongresu Europske liberalno demokratske i reformske stranke (ELDR) u Barceloni pa će tu priliku iskoristiti za razgovore o pristupanju Hrvatske EU te arbitraži sa Slovenijom s petero povjerenika Europske komisije koji dolaze iz redova europskih liberala

Pusić, koja će sutra u Barceloni kao dopredsjednica ELDR-a predsjedati otvorenju kongresa, ocijenila je na konferenciji za novinare da je taj skup i dobra prilika da se pomogne u što skorijem okončanju hrvatskih pregovora o pristupanju EU.

Na kongresu će, uz povjerenika za pregovore Ollija Rehna, sudjelovati i europski povjerenici za tržišno natjecanje, zdravstvo, zaštitu potrošača te razvoj i humanitarnu pomoć. Predsjednica HNS-a namjerava s njima porazgovarati o načinu sastavljanja i transparentnosti liste arbitražnih sudaca koji će rješavati granični spor sa Slovenijom, te sudbini pet preostalih poglavlja nužnih za pristupanje Hrvatske EU.

"Švedsko predsjedništvo za 27. prosinca zakazalo je međuvladinu konferenciju na kojoj će se vidjeti jesu li hrvatski pregovori stvarno deblokirani", rekla je Pusić dodavši da bi tada trebala biti otvorena tri od pet poglavlja te biti poznata sudbina preostala dva poglavlja koja se odnose na pravosuđe i temeljna prava te tržišno natjecanje.

Sudbina ovog posljednjeg, ističe Pusić, neizvjesna je zbog primjedbi EK na propali natječaj za privatizaciju hrvatskih brodogradilišta, no ipak smatra da postoji realna mogućnost da se pregovori otvore do kraja ove ili početkom iduće godine te okončaju do iduće jeseni.

Oko ratifikacije arbitražnog sporazuma sa Slovenijom, Pusić smatra ključnim postizanje "grubog konsenzusa bez obzira na poslovničke i ustavne prijepore".

"Ako se uspijemo dogovoriti očekujem da će SDP sudjelovati i podržati sporazum o ratifikaciji", rekla je Pusić. Smatra da je inzistiranje SDP-a i njezine stranke na pitanju transparentnosti sastavljanja liste mogućih arbitara bilo korisno. Mislim da je i komisija toga svjesna i o tome ću također razgovarati na kongresu, dodala je.