IZBJEGLIČKA KRIZA

Pusić: Ako nema rata, vojska nema što raditi na granici

01.03.2016 u 16:02

Bionic
Reading

Predsjednica HNS-a i bivša ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić poručila je u utorak kako slanje vojske na državnu granicu nije način rješavanja izbjegličke krize

'Ako nema rata, vojska nema što raditi na granici', izjavila je Pusić novinarima u Hrvatskom saboru.

Smatra da 'naš put' mora biti pritisak na Europsku uniju i njene institucije te da se izbjeglički problem rješava 'u prvom koraku jedino kako se može, a to je u dodatnim pregovorima sa Turskom'.

Pusić je poručila kako je Turska jasno rekla da je za izbjeglice potrošila osam milijardi eura, što je očito, smatra, neka okvirna suma o kojoj treba otvoriti razgovor.

'Situacija koju sada imamo, da se ljudi gomilaju u Grčkoj, također nije rješenje, kao niti bilo gdje drugdje uz put. Mora se tražiti zajedničko europsko rješenje', naglasila je.

Ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić rekao je u utorak u Pakracu kako razmišlja i mogućnosti slanja vojske na granicu. 'Mi ćemo najvjerojatnije napraviti tu mogućnost, ali oslanjamo se potpuno na policijske snage. Napravili su to Slovenci, napravili su to Srbi tako da ćemo mi na neki način i taj potencijal povećati, ali to je samo u smislu pripravnosti', rekao je ministar.