NE ŽELI IZRUČENJE SRBIJI

Purda negirao optužbe za ratni zločin

10.01.2011 u 15:36

Bionic
Reading

Tihomir Purda pred bosanskohercegovačkim je sucem negirao optužbe da je počinio ratni zločin, potvrdio je za tportal njegov sarajevski odvjetnik Dražen Zubak

Iako Hina neslužbeno doznaje da Purdu beogradsko tužiteljstvo tereti da je u Borovu naselju u Hrvatskoj, u studenom 1991, iz automatske puške pucao na ranjenike te je dvojicu ubio dok je jedan preminuo u bolnici, njegov odvjetnik nije nam tu informaciju potvrditi jer još nije na uvid dobio optužnicu.


Njegov je branjenik uhićen samo temeljem Interpolove tjeralice, koja je, kako tvrdi Zubak, izdana u ožujku 2008. godine, a ne godinu ranije , kako tvrdi hrvatska policija. 'Znam samo da je riječ o ratnom zločinu protiv ranjenika', rekao je Zubak. Purda, kojem je određen privremeni pritvor, zna o kojem se slučaju radi te je negirao sve optužbe i oštro se usprotivio izručenju u Srbiju.

'Nije to sve baš dobro primio. Ja sam mu, s obzirom na to da je riječ o teškom kaznenom djelu, savjetovao da ne pristane na izručenje Srbiji', rekao je Zubak te dodao da Srbija ima rok od 18 dana da pošalje dokumentaciju za izručenje, ali da može tražiti da se taj rok produlji i na 40 dana.

Na pitanje može li Purda biti izručen Hrvatskoj, Zubak je rekao da je to moguće jedino ako Srbija povuče tjeralicu te da kazneni progon prepusti Hrvatskoj.