PRAGMATIČKI SAVEZ

Pupovac se još 2015. zalagao za veliku koaliciju HDZ-a i SDP-a

25.05.2017 u 11:28

Bionic
Reading

U Hrvatskoj se o velikoj koaliciji sve glasnije priča, a pojedini čelnici HDZ-a i SDP-a ne ustručavaju se otvoreno kalkulirati s tom opcijom kao možda najboljom u sadašnjim političkim okolnostima.

Novi list podsjeća da je potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je danas potpuno fokusiran na očuvanje parlamentarne većine premijera Andreja Plenkovića krajem 2015. godine, nakon izbora za Sabor i višetjednih neuspješnih pregovora o novoj Vladi, Pupovac je pokušao nagovoriti Zorana Milanovića i Tomislava Karamarka da formiraju veliku koaliciju.

'Pragmatički savez za pragmatičku Vladu', tako je Pupovac nazvao svoj projekt. Napisao je prijedlog polazišta za razgovor i, u situaciji kad se Most nije mogao opredijeliti između desnog i lijevog političkog bloka, ponudio je taj tekst Milanoviću i Karamarku kao osnovu za dogovor i izbjegavanje ponavljanja izbora.

'Dvije vodeće političke stranke, premda nisu neposredne nasljednice ideologija koje su u Drugom svjetskom ratu Hrvatsku uvele u građanski rat, u posljednjih 25 godina odgovorne su za njegovo ideološko-političko održavanje i povremeno rasplamsavanje kao što je to bilo u protekle četiri godine. Time je ozbiljno unazađena politička tolerancija, narušena nužna društvena racionalnost, a same stranke su oslabile jer sebe i društvo iscrpljuju u sukobljavanju koje je društveno neproduktivno. Osim toga tim je sukobljavanjem stvoren prostor zabrinjavajućeg jačanja utjecaja nepolitičkih i nestranačkih grupacija. Zbog toga je nužno da se taj sukob ili završi ili stavi pod kontrolu – u interesu zemlje i u interesu očuvanja stranačkog političkog života kao kakvog takvog jamstva narodne suverenosti i demokratske parlamentarne demokracije', navodi se u uvodu Pupovčevih teza na kojima su, kako je zamislio, Milanović i Karamarko trebali sklopiti veliku koaliciju piše Novi list.

Potpredsjednik SDSS-a naglašavao je da SDP i HDZ u pragmatičnoj suradnji ne bi gubili stranački identitet, već bi ga 'gradili u okviru ustavne preambule i temeljnih ustavnih vrijednosti Republike Hrvatske'. 'Istovremeno bi se na taj način stvorila toliko potrebna svijest o tome da i nacionalni identitet i politička volja ne mogu biti važnije od ustavnih vrijednosti Republike da je u demokratskoj državi svaki patriotizam primarno utemeljen u Ustavu. Pragmatička suradnja ove vrste omogućuje formiranje pragmatičke vlade, koja osim na ovim ustavnim vrijednosti počiva i na usuglašenim osnovnim ciljevima svojeg programa i SDP-u i HDZ-u i njihovim partnerima osigurava neophodnu komotnu većinu za donošenje svih relevantnih odluka', istaknuo je Pupovac u tekstu koji je u prosincu 2015. dostavio Milanoviću i Karamarku.

Na kraju od Pupovčeve ideje o velikoj koaliciji nije bilo ništa, premda su tada u užim vodstvima SDP-a i HDZ-a razmatrali i tu mogućnost. Problem je bio i tko bi u takvoj Vladi bio premijer, jer ni Milanović ni Karamarko nisu mogli pristati da to bude onaj drugi. U to su vrijeme, frustrirani ponašanjem Mosta, lideri SDP-a i HDZ-a uspostavili i određenu komunikaciju. Bilo je čak dogovoreno i da se sastanu u prostorijama nekadašnjeg ureda bivšeg predsjednika Stjepana Mesića, što bi bio neutralan teren, ali do toga ipak nije došlo.

U konačnici se Božo Petrov odlučio za suradnju s Karamarkom i to je veliku koaliciju odgodilo do daljnjeg. No, danas je ona možda bliže nego ikada.