POŽURIVANJE PLENKOVIĆA

Bauk posprdno: Nisu došli ni HDZ ni Pupovac, i on je digao ruke od novih ministara

11.05.2017 u 11:09

Bionic
Reading

Premijer Andrej Plenković nove bi ministre trebao predložiti što prije, u razumnom roku od 30 dana od razrješenja starih, a državni tajnici koji sada zamjenjuju razrješene ministre nemaju legitimitet, složili su se ustavni stručnjaci koji su sudjelovali na tematskoj sjednici Odbora za Ustav. Taj rok pada prije drugog kruga lokalnih izbora, no kako o tome razmišlja HDZ nije se moglo čuti jer se njihovi predstavnici na sjednici odbora nisu pojavili

Na sjednici Odbora za Ustav pojavili su se samo članovi iz redova oporbe - SDP-ovi Peđa Grbin, Arsen Bauk, Orsat Miljenić, Siniša Hajdaš Dončić i Milanka Opačić te predsjednik odbora Mostov Robert Podolnjak. Kao zainteresirani zastupnik stigao je i SDP-ov Gordan Maras.

HDZ-ovi zastupnici, kao i SDSS-ov Milorad Pupovac te HNS-ova Vesna Pusić, nisu bili na sjednici odbora. Od stručnjaka su stigli Mato Palić s Pravnog fakulteta u Osijeku, Petar Bačić s Pravnog fakulteta u Splitu, Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu, te Sanja Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci. Na sjednici je raspravljao i Gongov Dragan Zelić.

'Situacija je sada da ministarstvima upravljaju državni tajnici, koji su odgovorni Vladi, no ne i Saboru. To traje već neko vrijeme, a nemamo vremensko ograničenje koliko to može trajati', kazao je na početku sjednice Robert Podolnjak.

Podsjetimo, zastupnici su na sjednici odbora željeli čuti što stručnjaci smatraju da je razuman rok u kojem bi premijer Plenković trebao predložiti nove ministre. Već ranije spominjao se razumni rok od 30 dana, koji započinje od datuma razrješenja starih ministara 27. travnja. Drugim riječima, vodimo li se tim rokom, premijer Plenković trebao bi nove ministre predložiti prije drugog kruga lokalnih izbora.

Razuman rok, kazao je Mato Palić, trebao bi trajati što kraće. Dodao je da Ustavom nije propisano koliko bi to trebalo trajati, ali napomenuo je da je propisano da se Vlada mora formirati u ustavnom roku od 30 dana, te da je 30 dana rok u kojem se mora raspraviti i glasati u slučaju da se pokrene pitanje povjerenja premijeru, Vladi ili ministru.

  • +9
Odbor za Ustav Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Propisano je, upozorava, da će premijer novog ministra predložiti na prvoj sljedećoj sjednici Sabora, a kada će sljedeća sjednica biti odlučuje predsjednik Sabora.

Što će se dogoditi ako prođe 30 dana, a prijedloga za nove ministre nema, upitao je  Palić i dodao kako bi u tom slučaju mogao reagirati Ustavni sud upozorenjem.

Naš normativni okvir ne predviđa jasno rješenje za ovaj problem i to je jedino nedvojbeno, kazao je Petar Bačić s Pravnog fakulteta u Splitu.

Za mene preciznog roka nema, trebalo bi što prije imenovati ministre, rekao je Bačić, dodavši kako se slaže da bi razumni rok trebao biti 30 dana.

'U situaciji kada nema ministara nego su državni tajnici, treba reagirati odmah', kazao je Đorđe Gardašević s Pravnog fakulteta u Zagrebu.

I on se složio da bi primjereni rok bio 30 dana.

'Postavlja se i pitanje sankcija. Kolega Palić je tu spomenuo reakciju Ustavnog suda, ali uvjeren sam da on u ovoj situaciji neće reagirati. Ne radi se o izvanrednom stanju u državi', rekao je Gardašević.

Sankcija nema, kazao je. 'Ostavlja se mogućnost da se preslaguje, a bilo bi bolje da se aktere natjera da nađu rješenje, kazao je.

Postavilo se i pitanje ovlasti državnih tajnika. 'Oni za razliku od ministara nemaju demokratski legitimitet. Jer ministri su odgovorni isključivo Saboru', rekao je Gardašević.

GONG je tražio da Sabor ne ide na pauzu i da premijer što prije predloži ministre, podsjetio je Dragan Zelić.

'Ako imate 75:75 kod glasanja o ministru, onda budite faca i odmah tražite povjerenje vladi', kazao je Zelić.

'Nejasno je zašto premijer uporno odbija predložiti nove ministre. HDZ ima svog predsjednika Sabora i može sazvati sjednicu kada god', rekao je Zelić.

Trideset dana nije razuman rok, tražimo da se situacija riješi odmah, dodao je Zelić.

Upozorava da ćemo do poslije lokalnih izbora imati Vladu za koju se ne zna da li ima većinu. 'Mi idemo prema uzurpaciji vlasti', kazao je Zelić i zatražio da se Ustavni sud oglasi.

Ustavni stručnjaci: Državni tajnici nemaju legitimitet

SDP-ov Peđa Grbin upozorio je također na ovlasti državnih tajnika i to u kontekstu Europske unije. Naime, propisano je da države članice u Europskom vijeću predstavlja Vlada koja je odgovorna parlamentu ili narodu.

'Smiju li državni tajnici odlaziti u Bruxelles ili na Maltu i glasati o odlukama na nivou EU?', upitao je Grbin.

Gardašević je kazao kako smatra da ne mogu ići i da Vlada u europskim tijelima mora biti predstavljena preko ministara.

Državni tajnici nemaju legitimitet, dodao je Bačić.

'Državni tajnici nisu članovi Vlade. Ova situacija da ministra koji je spriječen zamjenjuje na sjednici Vlade državni tajnik jest propisana, ali oni mogu sudjelovati u raspravi, nemaju pune ovlasti', kazao je Palić.

Na sjednicu je sa zakašnjenjem došla i Sanja Barić s Pravnog fakulteta u Rijeci.

'Ova situacija ne može trajati neograničeno dugo. Jako sam frustrirana kao profesorica ustavnog prava jer nam konstantno izlazi neki novi problem. Državni tajnici ne mogu imati ovlasti ministara, oni nemaju legitimitet imenovanja od strane Sabora i ne bi mogli predstavljati RH u EU', kazala je Barić.

Složila se da je premijer već trebao predstaviti nove ministre i da je razuman rok 30 dana. 'Nama se razgovori o novoj većini događaju iza zatvorenih vrata', rekla je Barić.

Ustavni sud već je trebao reagirati i rastumačiti što je to razumni rok, dodala je.

'Ovdje su predstavnici s katedri Pravnih fakulteta iz Zagreba, Osijeka, Splita i Rijeke. No nedostaje predstavnik s najvažnije katedre s Trga žrtava fašizma, gospodin Vladimir Šeks. Njima je razuman rok od jedne minute do četiri godine, odnosno dok ne skupe većinu i do tada će tvrditi da je riječ o razumnom roku. Teoretski se moglo dogoditi da se smijeni ministra Marića i da ga mijenja državni tajnik kojeg onda Sabor ne može smijeniti', kazao je SDP-ov Arsen Bauk.

Podolnjak je stručnjake upitao mogu li ministri koji su smjenjeni do izbora novih funkcionirati kao ministri u ostavci.

'U Ustavu i zakonu tog odgovora nema. Nema sumnje da Sabor glasa o ministrima, ali neodrživo je da ministri ne uživaju povjerenje premijera. Moje ne mišljenje da su ministri trebali ostati kao tehnički ministri', smatra Barić.

S njom se složio i Bačić. 'Normativno, nije određeno, ali smatram da bi trebali biti tehnički ministri',  kazao je i Bačić.

Završno je Podolnjak pobrojao oko čega su se ustavni stručnjaci na sjednici odbora složili. 'Mislim da smo danas utvrdili da je razuman rok maksimalni rok od 30 dana u kojemu bi premijer trebao predložiti nove ministre i Sabor o njima odlučivati te da bi Ustavni sud bio obvezan reagirati ako bi se prolongirala ova situacija, kao i da je neodrživo na bilo koji rok ovo s državnim tajnicima jer oni nemaju demokratski legitimitet', rekao je Podolnjak.

No, iako je sjednica odbora iznjedrila tumačenje oko kojeg su se složili ustavni stručnjaci, ono nije obvezujuće za premijera. Radilo se, podsjetimo, samo o tematskoj sjednici odbora na kojoj nisu doneseni nikakvi formalni zaključci. Hoće li razmišljanje dijela ustavnih stručnjaka imati ukakvog utjecaja na premijera tek treba vidjeti.