NEĆE U TAKVU KOALICIJU

Pupovac oštro oprao SDP zbog njuškanja s Glavašem

29.10.2015 u 19:16

Bionic
Reading

Koalicija s HDSSB-om neće nam trebati, odgovorio je to predsjednik SDP-a Zoran Milanović na konkretno pitanje hoće li ili neće nakon izbora SDP koalirati s Glavaševom strankom. S druge strane, prvi čovjek osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković jučer je jasno rekao da je HDSSB dobrodošao u koaliciju ako ispuni SDP-ove uvjete. Priupitali smo što o svemu misli i potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac

Već nekoliko tjedana SDP se izbjegava jasno odrediti o postizbornoj koaliciji s HDSSB-om, a usto je izostala i oštra osuda postrojavanja Slavonske sokolske garde na Markovu trgu.

'Što se tiče ograđivanja, nažalost, u našoj političkoj kulturi još nema razvijene svijesti o tome da se prepoznaju nedemokratske, isključive i profašističke pojave i to posebno predstavlja problem kod velikih stranaka. Predizborni oportunizam dodatan je problem u kojem se, zbog očekivanja tko će s kim koalirati i kome će nedostajati koji glas za formiranje većine, spremno žrtvovati temeljne vrijednosti i Ustava i demokratske politike', prokomentirao je za tportal potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac.

Iz SDP-a ovih dana stigle su različite izjave na temu HDSSB-a i Slavonske sokolske garde. SDP-ov Peđa Grbin HDDSB-ovo koketiranje nazvao je neprihvatljivim i nada se da je riječ o 'predizbornom ekscesu', a komentar je jučer za Večernji list dao i predsjednik osječko-baranjskog SDP-a Domagoj Hajduković.

'Osobno mi nije lijepo gledati što HDSSB radi, ali mislim da osnove za usporedbu sa postrojavanjem stranačke vojske A-HSP-a nema jer HDSSB koristi isključivo obilježja RH i ne poziva na nasilje, ali koketiraju jako s mračnim vremenima i to mi se ne sviđa', kazao je Hajduković.

Za komentar smo upitali i Pupovca. 'Za neke je i do današnjeg dana ustaška vojska imala hrvatska obilježja pa im u tom smislu to nije sporno, ali formiranje stranačke paravojske, oblačenje crnih uniformi i korištenje državnih simbola nedopustivo je i Hajduković bi toliko trebao znati kao prvi čovjek slavonskog SDP-a', kaže Pupovac.

Osvrnuo se i na poruku koja je ovih dana SDSS-u stigla iz Glavaševe stranke - HDSSB neće sudjelovati ni u kakvoj vladi u kojoj će jedan od partnera biti SDSS, poručio je sam Glavaš.

'Što se nas tiče, mi sasvim sigurno nećemo žrtvovati temeljne vrijednosti Ustava i onima koji kažu da ne žele biti u Vladi gdje će biti SDSS želim samo poručiti, mogu biti mirni. Oni koji ne žele SDSS, SDSS im se neće nuditi niti ima želju da bude s njima', zaključio je Pupovac.