zabrana za članove hdz-a

Pupovac o slučaju ‘Tri majmuna’: Teško da je tu riječ o rasizmu ili fašizmu

  • Autor: V. B.
  • Zadnja izmjena 02.03.2021 17:44
  • Objavljeno 02.03.2021 u 17:44
Milorad Pupovac

Milorad Pupovac

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Predsjednik SDSS-a Milorad Pupovac govorio je o cijepljenju preko reda i ostalim aktualnostima koje čekaju vladajuću koaliciju, a osvrnuo se i na preminulog zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i njegovu ostavštinu

“Milan Bandić je čovjek o kojem će se još mnogo razgovarati dok se dojmovi ne slegnu i dok ne dobije svoje mjesto u povijesti grada Zagreba i povijesti hrvatske politike”, kazao je Pupovac.

Pojam “političkih žetončića” zasigurno je dio njegove ostavštine.

“To je nešto što nije pozitivna ostavština gradonačelnika Bandića, taj izraz i ta vrta prakse. Očekivao sam da će on imati drugačiji odnos o tome kako vladajuća većina treba funkcionirati i na koji način on treba sa svojom strankom participirati u tome. On se odlučio za drugi put, a taj drugi put nije doprinio porastu njegove reputacije nego da ona bude manja i tome da njegov udio u hrvatskoj politici ne bude koliki je bio. To je šteta, to nije bilo nešto što je trebalo biti u koaliciji, niti je trebalo gradonačelniku Bandiću”, rekao je Pupovac za N1.

Govorio je i o ulozi Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.

“Nisam za to da se bilo koje povjerenstvo oslabljuje, ja sam za to da se povjerenstva osnaže. Trebamo jačati naše institucije, uključujući i saborska tijela. Treba ih čuvati od bilo koje vrste političkih ambicija i utjecaja, bilo od strane onih koji su na vlasti, bilo od strane opozicije. Trebamo snažnije odbore, snažnije Povjerenstvo u Saboru, trebamo snažnije zastupnike, a ne one koji će trošiti svoje vrijeme i vrijeme svih ostalih zastupnika na pogrešne povrede poslovnika samo zato da bi se bilježilo da su se 1238 puta javili za riječ”, istaknuo je Pupovac.

Pupovac je dodao da se slaže s tim da Povjerenstvo i dalje treba imati mogućnost odlučivati po članku 5. o načelima djelovanja javnih dužnosnika koji kaže da se dužnosnici ne smiju ogriješiti u djelovanju po pitanju transparentnosti, objektivnosti i nepristranosti.

“Dok je na snazi taj članak, tako mora biti, a ako netko razmišlja drugačije, morat će mi podastrijeti bolje rješenje nego što imamo sad u ovom poslovniku.”

Cijepljenje preko reda

U Hrvatskoj su se neke osobe cijepile protiv covida-19 preko reda, a ministar zdravstva Vili Beroš rekao je da te osobe snose “moralnu odgovornost”.

“Ako bi to dobilo razmjere koji su takvi da ozbiljno i drastično ugrožavaju jednakost građana u zaštiti njihovog zdravlja i pravila koje je propisalo javno zdravstvo, sasvim sigurno da moralno prozivanje ne bi bilo dovoljno”, rekao je.

Govoreći o cijepljenju preko reda, Pupovac je istaknuo da je to “nešto što se ne smije događati”.

“Ako je riječ o 14 ljudi, to bi se moglo tretirati kao neka vrsta izuzetaka za koje bi morala postojati dobra opravdanja. Taj problem je s moralno-javnog stajališta sasvim sigurno ozbiljan, ali postoji jedan problem u pozadini koji mi kao mala nacija gubimo iz vide. To je da smo namagarčeni i nasamareni od velikih svjetskih proizvođača cjepiva i politika koje stoje iza njih”, poručio je Pupovac i dodao:

“Voda u kojoj naši krokodili pokušavaju imati prednost ispred većine drugih koji plivaju u toj vodi nije zagađena, zamućena samo zato što smo mi nemoralni ljudi. Ona je zagađena i zamućena još od početka 90-ih godina zbog toga što oni koji su odlučivali o našim sudbinama, kao što odlučuju danas, čine stvari koje nas dovode u situaciju da jedni druge žderemo. Naš osnovni izvor problema je što nemamo cjepiva i ne znamo kad ćemo ga imati i što nismo donijeli adekvatne odluke kako ćemo riješiti problem spore dostave cijepljenja.”

Slučaj ‘Tri majmuna’

Pupovac je komentirao i slučaj riječkog kafića ‘Tri majmuna’ čiji je vlasnik poručio da u njegov objekt članovi HDZ-a nisu dobrodošli.

“Imam popriličan radni staž i iskustvo kada je posrijedi specijalni tretman u javnosti i kod ljudi koji slijede nametnute stereotipe o Srbima i predstavnicima Srba u Hrvatskoj. Iz te perspektive bih mogao izdvojiti štošta, ali neću. Naš Ustav i zakon ne dopušta diskriminaciju bilo koga po bilo kojoj osnovi, rasnoj, etničkoj, jezičnoj, spolnoj, dobnoj ili političkoj”, kazao je Pupovac.

Osvrnuo se i na izjavu predsjednika Vlade Andreja Plenkovića koji je rekao da je to “diskriminacija, rasizam, sljedeći korak je fašizam”.

“Takav iskaz može otvoriti prostor diskriminaciji po političkoj osnovi, a s druge strane je teško reći da je tu riječ o rasizmu ili nečemu što bi moglo upućivati na ideološki aspekt kao što je fašizam”, zaključio je Pupovac.

Pregled tjedna bez spama i reklama

Prijavi se na naš newsletter i u svoj inbox primaj tjedni pregled najvažnijih vijesti!