uz arkade

[VIDEO, FOTO] Užurbane pripreme na Mirogoju: Ovdje će biti posljednje počivalište Milana Bandića; poznate i tri pjesme koje će se izvesti

01.03.2021 u 15:11

Bionic
Reading

U srijedu u podne održat će se posljednji ispraćaj zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića. Na Mirogoju traju užurbane pripreme

Iako su prve informacije govorile da će Bandić biti sahranjen u tzv. Aleji velikana, iz gradske uprave kasnije su poručili kako će biti pokopan 'među običnim građanima'.

Na Mirogoju su u tijeku radovi na grobu gradonačelnika Milana Bandića Izvor: Pixsell / Autor: Davorin Visnjic/PIXSELL

No istina je malo drugačija. Pročelnik Gradskog ureda za obrazovanje Ivica Lovrić za HTV je rekao da će Bandić biti pokopan na početku Aleje velikana, uz mirogojske arkade. Riječ je o istaknutom mjestu na samom početku Aleje Hermana Bollea.

  • +24
Pripreme za ukop Milana Bandića na Mirogoju Izvor: Cropix / Autor: Marko Todorov / CROPIX

Grobno mjesto u ponedjeljak je već bilo iskopano na lokaciji u neposrednoj blizini spomenika stradalima u Domovinskom ratu, 'Zida boli', i spomenika narodnim herojima.

Na sprovodu će lapa Hrvatske ratne mornarice 'Sveti Juraj' i Đani Stipaničev, kako doznaje Jutarnji list, izvesti tri pjesme koje je Bandić volio, a dan ranije u 11 sati u Hrvatskom narodnom kazalištu održat će se komemoracija uz obitelj i državni protokol na kojoj će svirati Zagrebačka filharmonija.

Na posljednjem ispraćaju na Mirogoju za Bandića će se izvesti jedna od njegovih omiljenih pjesama 'Stina pradidova' klape Intrade, volio je jako i pjesmu Ive Robića 'Golubovi', a izvest će se i 'Pod brajde' Rajka Suhodolčana.

Organizatori posljednjeg ispraćaja gradonačelnika, kako doznajemo, razgovaraju s crkvenih vrhom da pogreb vodi kardinal Josip Bozanić, ali nemaju još za to potvrdu.

Iz Gradske uprave građane su zamolili da, umjesto kupovine cvijeća i svijeća, uplate donaciju Zagrebačkoj zakladi za pomoć osobama oboljelima od cerebrovaskularnih bolesti, čiji je zakladnik i upravitelj bio upravo gradonačelnik Bandić. Broj računa Zaklade je HR 7323600001101818176, stoji u priopćenju iz Gradske uprave.

Ivica Lovrić, pročelnik gradskog ureda za obrazovanje, kazao je za Novu TV da zbog epidemioloških mjera neće svi moći ući u HNK.

''Bit će postavljen i video zid na trgu ispred, tako da svi koji žele mogu pratiti komemoraciju, a bit će i izravan prijenos na televiziji. Imat ćemo tri govornika. U ime Vlade će govoriti ministrica Nina Obuljen Koržinek i Ratko Maričić, dugogodišnji prijatelj i suradnika gospodina Bandića. Na kraju će govoriti Jelena Pavičić Vukičević'', rekao je.

Otkrio je da će u pratnji bit Zagrebačka filharmonija,.

''Znamo da je gradonačelnik bio posebno vezan uz filharmoniju i bila mu je pri srcu. Sutra će mu filharmonija biti u prilici odati dug'', kaže Lovrić.