'TO NEĆE PROĆI'

Pupovac nezadovoljan raspolaganjem poljoprivrednim zemljištem u Trpinji

07.07.2018 u 18:29

Bionic
Reading

Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) nezadovoljna je Programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem Općine Trpinja čije su vlasti, na prigovor VUPIK-a, prihvatile da maksimalna površina data na korištenje umjesto ranije predviđenih 20 bude čak 2000 hektara, poručio je u subotu sa konferencije za novinare u Vukovaru, predsjednik SDSS-a, Milorad Pupovac

'To je za nas nepravedna i štetna odluka jer općina Trpinja ne živi samo od Vupika već prvenstveno od svojih poljoprivrednih proizvođača koji bi sada mogli ostati bez zemlje', kazao je Pupovac na konferenciji održanoj u stanci sjednice Glavnog odbora stranke.

Ocijenio je kako su 'tako složenim programom raspolaganja poljoprivrednim zemljištem u Trpinji stvorene pretpostavke da sva zemlja pripadne VUPIK-u, a da 70-ak OPG-ova u sustavu PDV-a i još 30-40 poljoprivrednih proizvođača ne dobiju ništa'.

'To, što se nas tiče, neće proći', poručio je Pupovac navodeći da je tako sročeni program raspolaganja zemljištem u Trpinji u suprotnosti sa zakonom i politikom Ministarstva poljoprivrede i Vade te da se ne može dozvoliti ponavljanje politike koju je vodio bivši Agrokor. 

'Mi nismo podržali rekonstrukciju Agrokora i postizanje nagodbe da bi se nastavljala stara politika prema OPG-ima i malim proizvođačima od strane bilo kojeg segmenta unutar Agrokora', SDSS se nije zalagao za politiku tipa "sjaši Kurta da uzjaši Murta', rekao je Pupovac.

Ukupna površina poljoprivrednog zemljišta u vlasništvu države u općini Trpinja, koja se nalazi na vukovarskom području, iznosi 3.694,90 hektara, od čega je za zakup određeno 2.354 hektara.

 Priopćenjem je reagirala i Općinska organizacija SDSS-a Trpinje, koja u Općinskom vijeću ima šest vijećnika. Odlukom da se umjesto prvotno predviđenih najviše 20 hektara za dodjelu, po prigovoru VUPIK-a, taj iznos poveća za čak sto puta, radi se o pogodovanju Vupiku većine u Općinskom vijeću Trpinje koju čine deset vijećnika nezavisne liste Miroslava Palića, Miroslava Maširevića i SDP-a, priopćili su iz SDSS-a. 

Osim o odluci Općinskog vijeća Trpinje o programu raspolaganja poljoprivrednim zemljištem, na dnevnom redu sjednice Glavnog odbora SDSS-a nalazila su se i pitanja iz rada i djelovanja stranke.