imaju pitanje

Pulski Možemo! poziva na potpisivanje prijedloga za raspisivanje lokalnog referenduma

14.04.2022 u 12:58

Bionic
Reading

Platforma Možemo! Pula uputila je u četvrtak strankama odnosno vijećnicima u pulskom gradskom vijeću poziv na potpisivanje prijedloga za raspisivanje referenduma za izmjenu Generalnog urbanističkog plana kojim bi se u zoni šetališta Lungomare ukinula mogućnost gradnje hotela

Kako ističu, pozivaju ih na potpisivanje prijedloga za raspisivanje lokalnog referenduma za područje Grada Pule s referendumskim pitanjem "Jeste li za izmjenu Generalnog urbanističkog plana Grada Pule kojom će se u cijeloj zoni obuhvata trenutno važećeg Urbanističkog plana uređenja 'Lungomare' ukinuti mogućnost gradnje hotela, drugih turističkih smještajnih kapaciteta i stambeno-poslovnih građevina?"

"Generalni urbanistički plan podzakonski je akt čije je donošenje u samoupravnom djelokrugu Grada Pule, a područje UPU Lungomare se nalazi unutar administrativnih granica Grada Pule. Time su ispunjeni zakonski uvjeti za donošenje odluke o raspisivanju referenduma", ističu iz Možemo!Pula te pozvaju stranke i vijećnike da se o tome izjasne u roku od sedam dana.

Navode kako je Lungomare jedini neizgrađeni obalni pojas u neposrednoj blizini grada Pule, koji već generacijama nudi građanima prirodne i uređene plaže, čisto more, šetalište i sportske i rekreacijske površine uz obalu i u šumi. Smatraju kako bi se, zbog važnosti koju Lungomare ima za stanovnike Pule kao sportsko-rekreacijska i kupališna zona te zbog mnogih alternativnih lokacija u priobalju grada koje su napuštene i devastirane, tu lokaciju prvenstveno trebalo staviti u razvojnu funkciju. Međutim, kako tvrde u obrazloženju svog poziva za raspisivanje referenduma, do 2008. godine na toj je lokaciji GUP-om bila utvrđena isključiva namjena sport, dok je postupnim izmjenama urbanističkih planova gradska vlast omogućila gradnju hotelskog kompleksa velikih gabarita.

"Referendum je izraz i indikator stupnja stvarne političke volje političkih opcija u Gradskom vijeću da osiguraju pravo građana na neposredno odlučivanje. Do sada građanima Pule to pravo nije nikada omogućeno", zaključili su iz Možemo! Pula.

Inače, vladajuća koalicija u Puli (Nezavisna lista gradonačelnika Filipa Zoričića, Možemo! i SDP) raspala se prije dvadeset dana nakon što su predstavnici platforme Možemo! poručili da se zalažu za referendum o izgradnji hotela na Lungomareu i igralištu na Valkanama, odnosno cjelokupnom spornom području šetališta Lungomarea.