ISKRENOST PRIJE SVEGA

Puljić Kosorici: Hvala vam na novcu!

03.11.2009 u 16:05

Bionic
Reading

Predsjednica hrvatske Vlade Jadranka Kosor prenijela je u utorak vrhbosanskom nadbiskupu, kardinalu Vinku Puljiću, da Hrvatska čvrsto podupire opstanak Bosne i Hercegovine kao jedinstvene države u kojoj će tri konstitutivna naroda imati zajamčenu ravnopravnost

Premijerka Kosor s kardinalom Puljićem sastala se tijekom radnog posjeta Sarajevu, a nakon toga novinarima je kazala kako će Hrvatska dosljedno provoditi svoju ustavnu obvezu da skrbi i o Hrvatima u BiH.

'Razgovarali smo o nekim projektima, dobroj suradnji, ali i o potrebi jedinstvenog nastupa Hrvata u BiH', kazala je Kosor i dodala da je jedinstvo 'najbolji put ukoliko se hoće obaviti neki posao'.

Dodala je kako su oboje iznijeli slične poglede na probleme koje imaju Hrvati u BiH, ali i o tome što će i oni i BiH dobiti ulaskom Hrvatske u euroatlantske integracije.

Kardinal Puljić posebice je istaknuo da premijerka Kosor, baš kao i Crkva, ne traži za Hrvate u BiH ništa drugo nego jednaka prava u odnosu na druga dva konstitutivna naroda.

'Ovo je i prilika da zahvalimo hrvatskoj Vladi i državi na potpori, posebice materijalnoj', izjavio je vrhbosanski nadbiskup, istaknuvši kako je nastavak takve pomoći posebno vrijedan u vrijeme kada se čuju glasovi kako su Hrvati u BiH zapravo smetnja i teret Hrvatskoj.

'Unatoč tome, hrvatska Vlada ostala je na programu potpore Hrvatima na ovim prostorima', kazao je kardinal Puljić.

Komentirajući pregovore o ustavnim reformama u BiH, kardinal Puljić je podsjetio na jasan stav Crkve, koja traži jednaka prava za sve.

'Ne bih htio da ispadne kako mi hrvatskim političarima dijelimo lekcije. Mi od njih očekujemo odgovornost i zauzetost, a poručili bismo im da je lakše vući kola u jednom pravcu', izjavio je Puljić aludirajući na razjedinjenost ključnih hrvatskih stranaka u BiH.

Premijerka Kosor je nakon susreta s kardinalom Puljićem posjetila i središnjicu Hrvatskog kulturnog društva Napredak gdje je o njegovu djelovanju razgovarala s predsjednikom Franjom Topićem i njegovim suradnicima.