POGAZIO OBEĆANJE

Puljak se zapleo: Otkrio štetan ugovor, a onda bez natječaja obavio prvo stranačko imenovanje

09.06.2021 u 14:57

Bionic
Reading

Novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak već drugog dana mandata suočio se s ugovorom, dogovorenim neposredno prije i potpisanim nakon izbora, kojim je Split navodno oštećen za iznos od čak sedam milijuna kuna u idućih pet godina. No u pokušaju njegova sprječavanja povukao je potez koji se direktno kosi s vlastitim predizbornim obećanjem - u upravno vijeće gradske ustanove zadužene za upravljanje sportskim objektima imenovao je osobu koja je pisala predizborni program njegove stranke. I to bez obećanog javnog natječaja

Dapače, ista osoba čak se pojavljuje kao donator Puljkove stranke, doduše sa simboličnim iznosom od 300 kuna.

'Prvi radni dan u Banovini zatekla me informacija da je Javna ustanova Sportski objekti dala parking na Gripama u koncesiju na još pet godina privatnoj tvrtki koja je povezana s HDZ-om i HGS-om, a sve u proceduri koja je završena 31. svibnja, dakle dan nakon izbora. Ovaj potez koštat će građane Splita najmanje sedam milijuna kuna. Ne možemo pristati na to da privatni interes pojedinaca koji su umreženi s bivšom vlasti i dalje bude ispred javnog interesa i zato sam jučer hitno smijenio Upravno vijeće Javne ustanove Sportski objekti kako bismo poslali snažnu poruku da nećemo tolerirati ovakve postupke bivše vlasti koja još uvijek kontrolira gradska poduzeća i javne ustanove u vlasništvu Grada jer proces potpune tranzicije vlasti još nije gotov', rekao je Puljak na izvanrednoj konferenciji za novinare u utorak.

Radi se zapravo o slučaju o kojemu je tportal pisao još prije dvije godine: gradska ustanova - koja je u raspodjeli utjecaja HDZ-a i Željka Keruma pripala potonjem - prije nekoliko godina privatnoj tvrtki T-point dodijelila je na korištenje i upravljanje parkiralište sa 150 mjesta za iznos manji od tisuću eura mjesečno. U međuvremenu je Split osnovao svoju tvrtku Split parking i na nju prenio sva gradska parkirališta, a za ona koja su bila pod ugovorom, poput ovoga na Gripama, Gradsko vijeće odlučilo je da po njegovu isteku također prelaze gradskoj tvrtki.

>> Splitski gradski vijećnik otkrio sumnjiv ugovor: Parkiralište sa 150 mjesta prepušteno privatniku za manje od tisuću eura

Uoči prijenosa vlasti između Andre Krstulovića Opare i Ivice Puljka Upravno vijeće ove javne ustanove usvojilo je zaključak da se ugovoru s T-pointom dodaje aneks, navodno zbog povećanja cijene na 1200 eura mjesečno, a usput su mu produljili rok trajanja na još pet godina. Kerumov ravnatelj Sportskih objekata Tomislav Borozan potpisao ga je dan nakon drugog kruga izbora.

Parkiralište sa 150 mjesta bi, po njemu, ovoj ustanovi donosilo prihod od oko 100 tisuća kuna godišnje. Za usporedbu, parkiralište sa samo 50 mjesta, kojim upravlja gradska tvrtka Split parking u istom kvartu, donosi otprilike pet puta veći iznos. Splitski gradonačelnik tako je kao jednu od svojih prvih odluka donio onu o smjeni Upravnog vijeća Javne ustanove Sportski objekti, dva HDZ-ovca i troje HGS-ovaca.

  • +14
Ivica Puljak preuzeo dužnost gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

'Sedam milijuna kuna trebalo je namijeniti za javni interes građana Splita, za ulaganje u sport i u nove javne garaže. Ono što je, sada već bivše, Upravno vijeće učinilo etički je i suštinski nekorektno', rekao je Puljak. Njegov zamjenik Bojan Ivošević dodao je:

'Nova koncesija dodijeljena je bez elaborata ekonomske isplativosti. Parking koji je gotovo tri puta manji od navedenog, samo s druge strane dvorane na Gripama, uprihođuje godišnje oko 550 tisuća kuna. Upravno vijeće je na sad povećanu cijenu koncesije stavilo 108 tisuća kuna godišnje. Drugim riječima, na gotovo tri puta većem parkiralištu u pet godina uprihodit će koliko na manjem parkiralištu uprihodi gradska tvrtka koja se bavi time u samo jednoj godini. Poruka javnosti je kako je netko jednim potpisom, nadamo se, samo pokušao uzeti Gradu sedam milijuna kuna koji su trebali završiti u ulaganju u sportsku infrastrukturu na Gripama i u izgradnju javnih gradskih garaža. Mi to nećemo tolerirati, zato je ova mjera došla ekspresno, ovo je spašavanje javnog interesa i nadamo se da će ovih sedam milijuna kuna ostati ovome gradu', rekao je Ivošević.

Spašavajući javni interes, Puljak je već drugog dana mandata pregazio vlastitu riječ. Za novog predsjednika Upravnog vijeća imenovao je Dražena Čulara, kineziologa i doktora znanosti koji je - kako je sam splitski gradonačelnik potvrdio tportalu - pisao predizborni program njegove stranke.

'Profesor Čular jedan je od najvećih stručnjaka iz područja kineziologije u Hrvatskoj. On jest s nama radio dio programa, i nacionalnog i lokalnog, ali kao što rekoh, on je neupitno stručan. Ovdje je najveći zadatak spriječiti da se sedam milijuna kuna javnog novca umjesto u sport slije u privatne džepove', odgovorio je Puljak na pitanje tportala.

Na nekoliko dodatnih pitanja ponovio je gotovo navlaš jednak odgovor, a nije se izjasnio smatra li spornim imenovanje osobe bliske njegovoj stranci bez javnog natječaja ili poziva te je li eventualno mogao pronaći stručnjaka koji nije pisao predizborni program Centra.

U isto upravno vijeće splitski gradonačelnik imenovao je i gradskog službenika Marija Negotića, ali i čak troje gradskih vijećnika s njegove liste, Igora Skoku, Nenada Uvodića i Anitu Birimišu. Za ove zadnje rekao je da su tek 'privremeno rješenje'.

'Ne sumnjamo u želju gradonačelnika Puljka da Javna ustanova kvalitetno i transparentno funkcionira, stoga nam nije jasno zašto na javnom natječaju ne odabere i da priliku najkvalitetnijim ljudima za postizanje tog cilja. Ipak se za to zalagao u protekloj kampanji. Ako će se i u budućnosti provoditi ovakva praksa te imenovati ljude po stranačkim kvotama, onda ne vidimo razliku od dosadašnjeg modela vladanja i upravljanja', odmah su se oglasili iz splitskog Mosta, koji s tri glasa u Gradskom vijeću ima presudan utjecaj na formiranje vladajuće većine.

Njihov vijećnik Josip Markotić čak je prozvao Dražena Čulara, kojega Puljak hvali kao stručnjaka, 'hodajućim sukobom interesa'. U pozadini se nalazi podatak da je ovaj svojedobno oformio čak sedam klubova u različitim sportovima, preko kojih je imao velik utjecaj na raspodjelu gradskog novca za sport. Ironično, Čular je vrlo dobro surađivao i sa splitskim HDZ-om, koji ga je 2019. godine imenovao voditeljem radne skupine za izradu strategije razvoja sporta grada Splita za razdoblje od 2019. do 2027. godine.