PULJAK KRENUO TRANSPARENTNO

Objavljen izvještaj o primopredaji vlasti u Splitu: Grad u plusu i gotovo bez kredita

08.06.2021 u 14:40

Bionic
Reading

Neposredno nakon primopredaje vlasti novi splitski gradonačelnik Ivica Puljak na stranicama Grada objavio je potpun izvještaj koji mu je podnio njegov prethodnik Andro Krstulović Opara. Na 212 stranica ovog dokumenta precizno su pobrojani svi započeti a nedovršeni, kao i svi planirani projekti, zatim mjere koje se redovito provode te preuzete i nepodmirene obveze

Uz izvještaj, objavljen je opsežan prilog o statusu projekta uređenja Istočne obale gradske luke i četvrti Kopilica, odnosno preseljenju željezničkog i autobusnog kolodvora i izgradnji niza novih sadržaja, što predstavlja najveću i najznačajniju splitsku investiciju u bližoj budućnosti. Ovaj izvještaj potpisuje savjetnik dosadašnjeg gradonačelnika Emil Zelić.

Koliko je poznato, otkako je prijenos vlasti reguliran Zakonom o postupku primopredaje vlasti, ovo je prvi slučaj da je izvještaj o tome u cijelosti predstavljen javnosti. Izostavljen je tek izvještaj o pravnoj zaštiti i stanju sudskih sporova i to, kako je napisano, 'zbog zaštite interesa grada'.

Andro Krstulović Opara ostavio je Ivici Puljku 57 milijuna kuna na gradskom računu, kao što je spomenuo prilikom primopredaje, ali i okvirni pregled fiksnih troškova za normalno funkcioniranje grada: oni iznose 48,06 milijuna kuna mjesečno. Od tog iznosa 7,25 milijuna kuna odlazi na plaće zaposlenih u obrazovanju, 4,5 milijuna kuna na gradsku upravu, dva milijuna kuna za vatrogasce, šest milijuna kuna za zaposlene u kulturi, jednako toliko na redovite donacije privatnim vrtićima, sportu i institucijama poput Crvenog križa i HGSS-a, pet milijuna za materijalne troškove Grada i svih gradskih ustanova te 10 milijuna kuna za tekuće komunalno održavanje.

Na otplatu kredita Grad Split mjesečno troši tek 1,8 milijuna kuna, a iz preostalih tablica vidljivo je da je njegova ukupna zaduženost iznimno niska, znatno ispod zakonski dozvoljenog maksimuma. Ukupne obveze za zajmove iznose tek 134,9 milijuna kuna i odnose se na prošlogodišnji kredit od 90 milijuna kuna za krpanje rupa nastalih pandemijom koronavirusa i 40 milijuna kuna beskamatne pozajmice Vlade za istu namjenu.

  • +14
Ivica Puljak preuzeo dužnost gradonačelnika Splita Izvor: Cropix / Autor: Tom Dubravec

Također, vidljivo je da Grad Split nema gubitaka, dapače: usprkos pandemiji i zahvaljujući viškovima iz prethodnih godina, on posluje s pozitivnim rezultatom koji je posljednjeg dana svibnja iznosio nešto više od pet milijuna kuna. Upravo ovi javno objavljeni podaci mogli bi biti putokaz za novu lokalnu vlast u Gradu Zagrebu, koja već nekoliko dana sa svojim prethodnicima raspravlja o naslijeđenim dugovima, obvezama, kreditima i gubicima licitirajući neodređenim iznosima od jedne, dvije ili više milijardi kuna.

Novi gradonačelnik Ivica Puljak relativno lako će se moći uhodati jer su mu službeno naznačene sve protokolarne obveze - od polaganja vijenaca do slanja čestitki i prigodnih darivanja. Sve gradske službe i odjeli naveli su projekte koji su u realizaciji ili pripremi, pobrojani su čak i spomenici koji čekaju postavljanje.

U posebnom dijelu izvještaja nalazi se status projekata financiranih iz europskih fondova, u kojima je u mandatu Krstulovića Opare postignut golem napredak. Nakon samo devet milijuna kuna u doba prethodnika Ive Baldasara u posljednje četiri godine ugovoreni su doslovno stotinu puta vredniji projekti u ukupnom iznosu od gotovo milijardu kuna - preciznije, 986.517.400 kuna. Taj iznos ne uključuje više od milijardu kuna vrijednu izgradnju vodovodne i kanalizacijske mreže, također financiranu europskim novcem.

Ivica Puljak javno je, gostujući u Dnevniku Nove TV, pozvao građane da dokument o primopredaju vlasti pogledaju, analiziraju ga i daju svoje prijedloge. Kazao je i da ne očekuje pojavljivanje 'kostura iz ormara'.

Sam proces promjene vlasti tako je u Splitu proveden izuzetno uredno, što prije četiri godine nije bio slučaj: Andru Krstulovića Oparu tada je dočekao grad bez gradonačelnika, s Vladinom povjerenicom te bez proračuna.

Sve dokumente o primopredaji vlasti između prethodnog i sadašnjeg splitskog gradonačelnika možete pogledati ovdje.