gostovanje u nu2

Puljak: HDZ je okupirao sve institucije, od lovačkih društava do pravosuđa

18.02.2024 u 15:19

Bionic
Reading

Gost emisije Nedjeljom u 2, splitski bio je gradonačelnik Ivica Puljak. Zašto njegova stranka plaća Splićanima autobuse da prosvjeduju u Zagrebu? Može li ljevica ujedinjena na izbore, te jesu li najveći problemi u državi sudstvo i Ivan Turudić ili možda ima i drugih problema, neka su od pitanja o kojima je govorio.

Komentari premijera Andreja Plenkovića na jučerašnji prosvjed su bili da se ovdje radi o proruskom skupu, Puljak se i sam zapitao zašto on to govori, ali kako kaže, primijetio je da je bio malo nervozniji nego inače, možda je očekivao manje od ovog skupa pa ga je to iznenadilo.

- Ovo što se jučer dogodilo pokazalo je potencijal u društvu za promjene i nadam se da ćemo to iskoristiti. Zašto je premijer nazvao prosvjednike da su prorusi, stvarno mi nije jasno, kazao je Puljak u Nu2 na HRT-u.

Dodaje kako smatra da je režim Vladimira Putina autokratski i o njemu misli sve najgore.

' Napali su jednu zemlju potpuno neopravdano i ovo ubojstvo Alekseja Navaljnog o tome mislim sve najgore i nadam se da će Ukrajina pobijediti Rusiju, jer ovo je veliki problem koji bi mogao destabilizirati Europu i svijet', kazao je Puljak.

Na pitanje smatra li se članom radikalne ljevice, Puljak je istaknuo kako on nije radikala ni u kojem smislu, da se smatra čovjekom dokaza i analiza.

'Mi svi koji smo bili na prosvjedu smo radikalni u tome da želimo radikalno promijeniti Hrvatsku, a to se jedino može dogoditi bez HDZ-a, naglasio je Puljak.

Osvrnuo se na to što je HDZ napravio Hrvatskoj.

'Oni su uništili nadu mladih da Hrvatska jednog dana može biti bolja, uveli su klijentelizam, korupciju i kriminal. Tu ne mislim na pojedince već HDZ kao organizaciju koja je pravomoćno osuđena za kriminal i zločinačko udruživanje za pljačku države i naših novaca', kazao je Puljak.

Dodaje kako se u političkoj teoriji takvim strankama događa da izgube izbore i da se sami ugase. Kako kaže, to se kod nas nije dogodilo, već se dogodilo suprotno.

  • +22
Prosvjed 'Dosta je!' na Markovu trgu Izvor: Pixsell / Autor: Luka stanzl/PIXSELL

'HDZ je okupirao sve institucije, od lovačkih društava do pravosuđa. Zalažemo se za budućnost da se stranke koje su optužene za korupciju i kriminal zabrane i ugase, rekao je Puljak.

Na pitanje koliko je Split potrošio na autobuse s prosvjednicima za Zagreb, Puljak je rekao kako su bila dva i da je to stranka platila, a iznos je bio oko 3 tisuće eura.

'Prema procjenama u Zagreb je iz svih dijelova hrvatske došlo 20-ak autobusa. I bilo je 7-10 tisuća ljudi koji su došli iskazati svoje veliko nezadovoljstvo', istaknuo je.