ODLIČNA VIJEST

Pula: Tri osobe ozdravile od koronavirusa, otpuštene iz bolnice

30.03.2020 u 14:01

Bionic
Reading

Tri su osobe u pulskoj Općoj bolnici ozdravile od koronavirusa, od kojih je jedna otpuštena jučer, a dvije - jedna žena i jedan muškarac - bit će otpuštene u ponedjeljak, potvrdila je na konferenciji za novinare Županijskog stožera Civilne zaštite ravnateljica pulske Opće bolnice dr. Irena Hrstić.

"Ozdravljenje podrazumijeva osobu koja nema simptome i ima dva uzastopno negativna brisa u roku od 48 sati. To nas veseli, ali je to poruka potencijalno oboljelima da ova bolest ne završava katastrofalno, nego završava i izliječenjem. Od te dvije osobe jedna je imala težu kliničku sliku, što ne znači da će svaki teško oboljeli završiti na respiratoru, već je moguće i ozdravljenje", rekla je ravnateljica Hrstić. Ozdravljeni pacijenti su u dobi od 36, 51 i 66 godina.

Zbog pacijenta koji je došao na pregled u pulsku bolnicu, dva liječnika u samoizolaciji

Ona je istaknula kako dvoje liječnika danas izlazi iz samoizolacije i da su od nedjelje dva nova zdravstvena djelatnika u samoizolaciji, a riječ je o laboratorijskom i radiološkom inženjeru.

Oni su povezani sa slučajem pacijenta zaraženog koronavirusom koji je tijekom vikenda došao u bolnicu kako bi snimio pluća, a u trenutku dolaska na odjel djelatnici bolnice nisu imali informaciju da je zaražen koronavirusom, to više što je u bolnicu stigao po preporuci obiteljskog liječnika koji mu je izdao uputnicu.

Kako se doznaje, obiteljski liječnik je Puljanina zbog respiratornih smetnji s uputnicom poslao u pulsku bolnicu da snimi pluća.

Informaciju o zaraženom pacijentu koji je ušao u bolnicu potvrdila je u ponedjeljak i sama ravnateljica bolnice, ističući kako su zbog toga trenutačno u samoizolaciji laboratorijski i radiološki inženjer.

  • +6
Rijeka: Radnici Čistoće čiste plato ispred Opere Izvor: Cropix / Autor: Srdjan Vrancic / CROPIX

"Sreća u nesreći je što je zaraženi pacijent, koji je ušao u bolnicu, imao zaštitnu maskicu i rukavice, a zaštitnu opremu imali su i djelatnici bolnice. Cijeli prostor u kojem je zaraženi boravio odmah je dekontaminiran", poručila je dr. Hrstić.

Ravnatelj Zavoda za javno zdravstvo Istarske županije Aleksandar Stojanović izvijestio je novinare kako su od tri novozaražene osobe iz Istre dvije povezane sa slučajevima iz Umaga, a jedna sa zrakoplovnim letom iz Turske, čime se broj poznatih istarskih slučajeva zaraze povezanih s tim letom povećao na devet.

"Dobra vijest je što je u nedjelju popodne u Zagreba poslano 12 briseva i svih 12 su negativni. Dakle, od ukupno 44 brisa poslana posljednjih dana svega su tri pozitivna, a 41 negativan. Na testiranje je naknadno poslano još šest briseva i ti rezultati se očekuju tijekom dana", istaknuo je Stojanović.

Načelnik Županijskog stožera Civilne zaštite Dino Kozlevac zahvalio je građanima koji su disciplinirani i poštuju donesene mjere te je najavio kako se poslijepodne očekuje dopremanje opreme i zaštitnih sredstava koja su jučer stigla iz Kine, a bit će podijeljena zdravstvenim ustanovama.