upute nakon nabavke

Lauc stvari koje donese iz trgovine drži nekoliko dana u karanteni. Evo što kažu ljudi iz stožera

30.03.2020 u 14:20

Bionic
Reading

Neki namirnice koje donesu iz trgovine dezinficiraju, neki ih peru sapunom i vodom, a redoviti profesor biokemije i molekularne biologije sa zagrebačkog PMF-a Gordan Lauc stvari koje kupi u trgovini nekoliko dana drži u karanteni. Što doista treba raditi, objasnili su nadležni

'Osobno mislim da su stvari koje kupujemo najveći rizik, pa pokušavam sve što kupimo prvih nekoliko dana 'držati u karanteni', tj. ne dodirivati dok ne prođe onih nekoliko dana koliko virus preživljava na većini površina', kazao je u intervjuu za Novi list profesor biokemije i molekularne biologije Gordan Lauc.

Na društvenim mrežama odmah su se postavila pitanja što raditi s namirnicama koje donesemo kući iz trgovine te kako se ponašati nakon dolaska izvana.

Na jedno takvo pitanje reagirali su s Vladine stranice koronavirus.hr, objavivši upute Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo. Prema tim uputama, prvo pri ulasku u stan treba skinuti i maknuti obuću te nakon toga oprati ruke vodom i sapunom. 'Važno je održavati osobnu higijenu ruku i prostora u kojem boravimo, a to uključuje pranje ruku, kihanje i kašljanje u unutarnju stranu lakta ili u papirnatu maramicu, nedodirivanje lica, očiju, nosa i usta rukama, redovito provjetravanje prostora, održavanje higijene kućnog prostora', stoji u naputku.

'Ambalažu je najbolje ukloniti. Povrće i voće treba dobro oprati. Termička obrada voća i povrća pomaže, ali ako voće i povrće ne planirate termički obraditi, dobro ga operite u zdjeli s toplom vodom i malo alkoholnog octa. Zatim procijedite, osušite i pospremite u hladnjak', pojašnjavaju s koronavirus.hr.

Na neka pitanja odgovorila je i prošli tjedan načelnica Kriznog stožera Ministarstva zdravstva, dr. Maja Grba Bujević.

'Bilo bi jako dobro kad bismo odjeću u kojoj smo došli stavili da se provjetri i ne stavljali je potom primjerice na krevet, nego negdje drugdje. Nadalje, cipele bi trebalo ostaviti na ulazu, a ne hodati u njima po stanu, ali vjerujem da tako već radi većina ljudi. Ako ste bili u šetnji s kućnim ljubimcem, po povratku bi mu trebalo oprati šape i dezinficirati, kao i nama ruke. Kad uđete izvana, trebalo bi stvari koje ste donijeli spustiti na pod i odmah oprati ruke. Voće bi također bilo dobro oprati, a ako ga kuhate, primjerice za kompot, onda nema opasnosti od virusa', kazala je Grba Bujević.

Upit smo i službeno poslali Nacionalnom stožeru civilne zaštite, a njihov odgovor objavit ćemo kada ga dobijemo.