'Odmazda bez presedana'

Pula: Možemo! podržao novinare Glasa Istre, razapeo glavnog urednika Roberta Franka

16.06.2021 u 12:56

Bionic
Reading

Podršku novinarima Glasa Istre, kojima je Uprava tvrtke dala izvanredne otkaze nakon što su upozorili na uređivačku politiku u korist IDS-a, u srijedu je dala i Platforma Možemo! Pula

Možemo! Pula "staje uz Danijelu, Zorana, Chiaru, Borku i Roberta, mladog honorarca kojemu nije produljen ugovor" te pozivaju građane Pule i Istre kao i preostale novinare Glasa Istre da pronađu način i iskažu solidarnost s otpuštenim novinarima.

„Glavni urednik Robert Frank obračunao se izvanrednim otkazom s novinarima/kama Glasa Istre koji su javno progovorili o neprihvatljivoj političkoj pristranosti glavnog urednika i uređivačkoj politici u vrijeme predizborne kampanje u korist IDS-a. HND je stao u obranu časnih novinara/ki i na jučerašnjoj konferenciji za novinare uredničku politiku i 'odmazdu bez presedana' nazvalo prvorazrednim političkim problemom, zbog kojeg se Istra ne može hvaliti da je otvorena regija“, podsjećaju u priopćenju iz pulskog Možemo!.

Osvrnuli su se i na današnje obraćanje javnosti glavnog urednika Glasa Istre Roberta Franka koji je optužio otpuštene novinare za "izdaju kolega, novina, principa i profesije" poručivši kako "glavni urednik uzalud pokušava obrnuti tezu" te da je "svojom uređivačkom politikom i tekstovima upravo on izdao novinarsku profesiju i etiku".

"Reakcija javnosti, koja staje uz novinare, najbolji je pokazatelj neuspjeha njegove manipulacije, kojom se i u današnjem obraćanju javnosti koristio da bi lažima ocrnio novinare. Ovi su izbori bili svojevrsna prekretnica u političkom životu Pule. Nakon dugo vremena smijenjena je korumpirana politička vlast, a nadamo se da će sramotne uređivačke politike medija, poput one u Glasu Istre, također ubrzo postati prošlost", stoji u priopćenju.

Iz Možemo! poručuju kako se zalažu za neovisno novinarstvo koje ispunjava i svoju funkciju nadzora nad politikom, preispitivanja odgovornosti vladajućih i njihovog načina obnašanja vlasti te propitivanja njihove demokratičnosti.

Inače, izvanredni otkazi u Glasu Istre uručeni su Zoranu Angeleskom, Danijeli Bašić Palković i Borki Petrović, dok Chiara Bilić nije dobila otkaz jer je na porodiljnom dopustu, a nakon pisma krajem svibnja u kojem su poručili da im je neprihvatljivo kako glavni urednik Frank dirigira praćenje kampanje u korist IDS-a.