'UDBA JOŠ NIJE BIVŠA'

Pukovnik Grujić najavio tužbu protiv biskupa Bogovića

03.01.2014 u 19:57

Bionic
Reading

Na medijske istupe pomoćnika ministra branitelja za zatočene i nestale, pukovnika Ivana Grujića da će tužiti biskupa Milu Bogovića zbog njegovih tvrdnji da je 'bivši pukovnik Udbe pa se ljudi pribojavaju da Udba još nije bivša', gospićko-senjski biskup Bogović priopćio je Hini da će se Grujiću ispričati 'tek ako sud opovrgne njegove tvrdnje'

Pukovnik Grujić potvrdio je večeras za Hinu da će 'iskoristiti zakonske mogućnosti i zatražiti zakonsku zaštitu s tim u vezi', a na pitanje hoće li se tužba odnositi na kaznena djela 'protiv časti i ugleda' odgovorio je da se to odnosi na neistinite izjave biskupa Bogovića.

Međusobne optužbe odnose se na kritiku biskupa Bogovića da se Grujićev tim iz Uprave za zatočene i nestale nekorektno odnosio prema žrtvama grobišta Tupala, u blizini Sinca, u općini Otočcu, to jest da su se 'nedostojanstveno bagerima grabili posmrtni ostatci žrtava'.

Pukovnik Grujić Hini je ponovio izjavu, koju je dao 30. prosinca u Otočcu nakon otkrivanja spomenika za 15 žrtava komunističkog režima, da na Tupalama „nijednu žrtvu bager nije dotaknuo“, samo je skinuo određeni sloj zemlje, a zatim su se žrtve ručno obrađivale, vadile, pa su stručnjaci sudske medicine pregledali kosti, eventualno utvrdili i uzrok smrti, te su se uzeli uzorci za DNK analizu.

Također je rekao da su se nakon toga kosti pohranile u za to namijenjene plastične vreće te da su na mjesnome groblju u Otočcu bile pokopane dostojanstveno, obilježene, da je stavljeno cvijeće i zapaljene svijeće te da su tijela u jednom nizu i zna se njihov točan raspored, a sve je to 'najprimjereniji način koji se primjenjuje u svijetu'.

U vezi sa svojim životopisom, Grujić kaže da je prije Domovinskog rata bio u MUP-u, u odjelu koji se bavio državnom sigurnošću, te da je od 1991. godine dragovoljac Domovinskog rata.

Na najavu pukovnika Grujića da će podići sudsku tužbu protiv njega, biskup Bogović priopćio je pak da će gospodinu Grujiću, 'budući da je i za njega biti udbaš nešto nečasno i uvredljivo, čak pomoći da to i sud potvrdi'.

'Rado ću se potom ispričati gospodinu Grujiću ako nije imao veze s tim nečasnim poslom i neće mi biti žao platiti i veliku kaznu za nanesenu uvredu', poručio je biskup Bogović.

Istaknuo je da će 'i država valjda povući potrebne konsekvence da pri kadroviranju svojih službi vodi računa o tome tko je bio udbaš, tko se bavio tim nečasnim poslom'.

Također je izrazio vjeru da će se na sudu gospodin Grujić i on ipak moći složiti s činjenicom da su 'mnogi bivši udbaši stekli zasluge za obranu Domovine'.