RATKO KNEŽEVIĆ

Pukanić je zaustavio najjaču mafiju na Balkanu

22.07.2009 u 09:15

Bionic
Reading

'Iza atentata na Pukanića stoji duhanski kartel, koji je pokušao i medijski zagospodariti prostorom bivše Jugoslavije. Njegov je život bilo 'kronika najavljene smrti' otkada je svojim pisanjem zaustavio najjaču mafijašku organizaciju na Balkanu. Da nije bilo njega, danas bi taj kartel vladao ne samo Crnom Gorom, već i Srbijom i Hrvatskom', rekao je kum crnogorskog premijera Ratko Knežević

Nakon petogodišnje šutnje, Knežević je progovorio o ubojstvu Ive Pukanića, švercu cigareta, tajnim kanalima, računima i osobama uključenim u taj posao. O tome je Knežević dao izjavu i talijanskoj Direkciji za borbu protiv mafije, nakon čega je dobio informacije da je on sljedeća meta 'vojnog krila duhanskog kartela'. Knežević živi u Londonu i kaže da je svjestan da će poslije njegovog intervjua u Podgorici zasjedati 'uži kabinet smrti':

'Stanko Subotić je iz pritvora u Moskvi pušten zahvaljujući vezama Olega Deripaske i Zorana Bećirovića koji, pretpostavljam, za svoj angažman u tom slučaju treba dobiti druge koncesije u Crnoj Gori. Znam i da ga je u Moskvi, dok je bio u kućnom pritvoru u hotelu u više navrata posjećivao njegov najbolji prijatelj Milo Đukanović.'

Stanko Subotić Cane

Inače je Bećirović, kojeg Knežević optužuje da je Subotića spasio od zatvora, crnogorski biznismen koji je posljednjih godina napravio poslovno carstvo u Rusiji. Jedno vrijeme je u Moskvi zastupao crnogorske trgovinske interese, kao blizak prijatelj premijera Đukanovića i njegovog političkog savjetnika i ambasadora u Rusiji Milana Roćena.

Javnosti je poznat od 2003. godine kada je, kako je pisao podgorički tisak, za 3,2 milijuna eura kao suvlasnik britanske tvrtke Beppler & Jakobson kupio budvanski hotel Avala. U siječnju ove godine teško je ozlijeđen kada su ga u rodnom Kolašinu pretukla dvojica mladića. Spomenuti Deripaska jedan je od najbogatijih Rusa koji je centar svog imperija, vrijednog 28 milijardi dolara, davno prenio u London. Nedavno je, međutim, najavio prekid poslovanja s Britanijom te izjavio da mu je uskraćena američka viza jer ga je FBI pokušao ucijeniti.

Knežević kaže i da se svojevremeno njemu i Pukaniću javio Vesko Vukotić, Nikšićanin koji je u Crnoj Gori optužen za ubojstvo u Kotoru i koji se odnedavno nakon izručenja iz Belgije nalazi u beogradskom zatvoru.

'Rekao nam je, glasno i jasno, a siguran sam da u Pukanićevoj arhivi postoji i snimka tog razgovora, da je dobio ponudu da nas obojicu likvidira, a zauzvrat će presuda suda u Kotoru i po njoj izdana potjernica biti poništene. Tu je priču ponovila i Vukotićeva supruga i njezin brat u razgovoru s predstavnikom hrvatskih službi vođenom 2002. godine u Njemačkoj. Imam indicije da je Vukotić o tome i sličnim 'narudžbama' govorio nedavno sa srpskim istražiteljima koji rade na slučaju ubojstva Pukanića i Franjića', tvrdi Knežević.

Milo Đukanović


Na pitanje poznaje li Željka Šelendića koji je navodno Pukaniću nudio pet milijuna dolara da ne piše o švercu, tvrdeći da su to spremni platiti 'prijatelji iz Monaca', Knežević kaže: 'Ne poznajem Šelendića, poznajem površno njegovog sina. Prijatelj iz Monaka je bio Milan Janković, alias Filip Cepter.'

Na pitanje ima li dokaza za Pukanićevu tvrdnju da mu je nekadašnji veleposlanik SAD-a u Hrvatskoj William Montgomery rekao da je Đukanović zaradio 130 milijuna dolara koji se nalaze na stranim računima, Knežević kaže:

'U ožujku 2001. godine sreo sam se s Pukanićem i Montgomeryjem u Zagrebu. Komentirali smo pisanje Nacionala o duhanskoj mafiji. Potvrđujem da je gospodin Pukanić vjerno prenio detalje tog razgovora istražiteljima u Bariju. Montgomery je rekao tu rečenicu, ali nije specificirao gdje se nalaze ti računi.'