NE ZNA BI LI ON PODNIO OSTAVKU

Marić: Je li u Hrvatskoj uopće poželjno imati brata?

02.03.2017 u 13:20

Ministar državne imovine Goran Marić očitovao se o okolnostima imenovanja Svetimira Marića

Izvor: Pixsell / Autor: Patrik Macek/PIXSELL

Bionic
Reading

Ministar državne imovine Goran Marić poručio je na konferenciji za novinare da ničim nije utjecao na donošenje odluke o imenovanju svog brata Svetimira Marića na mjesto člana Uprave tvrtke Tehnički servisi željezničkih vozila u HŽ-u. Poručio je da se zbog njegovog brata nisu mijenjali statuti ni pravilnici, te da on sam nije siguran da bi na mjestu svog brata podnio ostavku

'Njegova ostavka samo odražava njegov habitus. On nije dobio funkciju u HŽ-u zato što je moj brat. On se odrekao funkcije da se mene neopravdano ne napada. On ništa nije učinio, ni dobio, što mu po njegovoj stručnosti ne pripada. Njegova ostavka je njegova stvar, nisam siguran da bih ja to učinio na njegovom mjestu. Ali on je takav', poručio je Goran Marić u emotivnom nastupu.

Potom se, neizravno, obrušio na Most.

'Ne dopuštam da se uspoređuje neusporedivo: zbog njega se ne mijenjaju statuti, pravilnici i uvjeti radnog mjesta. On stručno udovoljava svim uvjetima. Moj brat ne treba brata da ga vodi kroz profesionalni životopis, koji je čist, zavidan, besprijekoran', ustvrdio je ministar, pitajući se je li u Hvatskoj uopće poželjno imati brata ili je to zabranjeno.

Ishvalio je brata, ustvrdivši da je on profesor, inženjer prometa, menadžer, provjereni kadar, integriran u intelektualni kapital HŽ-a. 'Malo je pojedinaca koji su prodefilirali HŽ-om, a da se nisu kontaminirali. On je jedan od tih i njegova karijera je bez mrlje', rekao je Marić, dodajući da Svetimir Marić ima svoj osobni, društveni i profesionalni integritet.

'Ovo što se događa je bacanje kamenja, izlaganje difamaciji podcjenjivanje, vrijeđanje integriteta. Znači li to da tko god ima brata, a dužnosnik je, nema pravo na ugled, integritet, svoje vlastite ambicije. Da mora parazitirati kao paprat i ili uš samo zato što ima brata dužnosnika', rekao je Marić.

Najstariji Ante vjerojatno nikad neće dobiti posao

Otkrio je da ima još jednog brata, najstarijeg Antu. 'On je dragovoljac Domovinskog rata i bez posla je i vjerojatno ga nikad neće ni dobiti. No mene sve ovo neće zaustaviti da odradimo posao do kraja', rekao je Marić.

Gordan Maras, SDP-ov saborski zastupnik, slatko se nasmijao kad su ga novinari upoznali s činjenicom da je Svetimir Marić dao ostavku. 'Ja sam mislio da je Goran Marić podnio ostavku, to bi bio standard u zemljama Europske unije', rekao je Maras.

Osvrnuo se i na komentar SDP-ovog sabornika Arsena Bauka, koji je zaključio da se ministar odrekao brata. 'Čujem šale da sam se u korizmi odrekao brata - ali ja ga se nikad neću odreći brata. No to teže razumije Twitter generacija', rekao je Marić.

Podsjetimo, Svetimir Marić, brat ministra Gorana Marića, dao je u četvrtak ostavku na mjesto člana člana Uprave društva Tehnički servisi željezničkih vozila.

'Zbog uvida u sve refleksije u javnosti, kojima je stvorena atmosfera medijskog linča zbog navodnog sukoba funkcije moga brata Gorana, Ministra u Vladi RH,, i mog imenovanja - povlačim svoj pristanak na obnašanje dužnosti člana Uprave Tehnički servisi željezničkih vozila d.o.o.', stoji u priopćenju Svetimira Marića.