ŠTO ĆE REĆI BEROŠ?

Pučka pravobraniteljica o slučaju koji je zaprepastio Hrvatsku: Lini Budak je povrijeđeno ustavno pravo

19.11.2023 u 17:01

Bionic
Reading

Ministru zdravstva Viliju Berošu prije dva tjedna upućeno je izvješće pučke pravobraniteljice Tene Šimonović Einwalter koje u potpunosti pobija nalaz inspekcije Ministarstva zdravstva u slučaju pacijentice Line Budak u kojemu se tvrdilo da nije bilo pogrešaka i da procedure nisu prekršene u pristupu liječenju toj zagrebačkoj odvjetnici, onkološkoj bolesnici.

Ovo je danas otkrila pravobraniteljica Šimonović Einwalter gostujući u emisiji Točka na tjedan televizije N1.

Podsjetimo, slučaj Budak zaprepastio je hrvatsku javnost kad je zagrebačka odvjetnica javno progovorila o tome da je za nalaz, koji ukazuje da je oboljela od raka dojke, saznala tek sedam mjeseci nakon pretraga u Klinici za tumore KBC-a sestre milosrdnice.

Za razliku od bolničkih povjerenstva i inspekcije resornog Ministarstva koje su u rekordnom roku od par tjedana odbacile pritužbe Line Budak, pučka pravobraniteljica istragu je provodila mjesecima.

  • +12
Lina Budak Izvor: Pixsell / Autor: Igor Soban/PIXSELL

U istrazi je zaključila kako Lina Budak nije dobila jasnu uputu o podizanju nalaza te da stoga ne može biti sama odgovorna za njihovo nepravodobno uručivanje. Ustvrdila je i kako Lina Budak nije bila jasno i cjelovito informirana o operaciji na koju je trebala dati informirani pristanak.

Zaključeno je i da su upute KBC-a Sestre milosrdnice o dijagnostičkoj pretrazi MR dojke diskriminatorne za žene jer određuju jasan termin samo za one koje imaju menstruaciju. U konačnici, pravobraniteljica zaključuje kako je hajka koja se digla na Budak nakon javnog istupa štetna i odvraćajuća za sve pacijente koji se žele požaliti na postupanje u zdravstvu.