interni nadzor

Povjerenstvo KBC-a Sestre milosrdnice o slučaju Line Budak: 'Nije učinjena stručna greška, pacijentica je dobila jasne upute'

24.02.2023 u 15:06

Bionic
Reading

O slučaju Line Budak, koja tvrdi da je bolnica nije izvijestila o karcinomu, oglasit će se Povjerenstvo za unutarnji nadzor i kontrolu rada KBC-a Sestre milosrdnice.

'Na sjednici je povjerenstvo napravilo nadzor i kontrolu i detaljno se upoznalo sa slučajem pacijentice Line Budak. Povjerenstvo je utvrdilo da nije učinjena stručna greška, povjerenstvo smatra da je pacijentica dobila jasan pisemenu uputu. Praksa je pokazala da je dosadašnji način komunikacije prihvaćen i od pacijenta i zaposlenika', poručio je ravantelj bolnice Davor Vagić.

'Kod nje je došlo do neželjene odgode u postupku, pa smatramo da je potrebno raditi na protokolu dostave nalaza. Ovo je prvi i jedini slučaj od kada posluje klinika', dodao je.

'Prva i osnovna stvar koju naglašavam je da želimo uspješno liječenje pacijentice. Sukus svega je da nije bilo stručne pogreške', objasnio je Vagić.

' U uputi je osim broja telefona bila i uputa da se javi na taj broj. I od nje je uzet broj telefona da joj se javi ako nalaz nije odgovarajući', kazao je Vagić.

Izvor: Pixsell / Autor: Robert Anic/PIXSELL

Na pitanje zašto se ide u unapređenje komunikacije, ako nije napravljena greška, Vagić je pojasnio: 'Zašto ne bismo promijenili nešto ako možemo upotrijebiti neke nove tehnologije? U dijelu unaprijeđenja ćemo ići da se pacijenta obavijesti da mu je gotov nalaz.'

'Mi stojimo iza ovog nalaza, ona je dobila uputu da se javi svojem liječniku radi nalaza', dodao je.

Nalaz Povjerenstva za unutarnji nadzor by Tportal.hr on Scribd

'Ja se jedino mogu ispričati ako je bilo greške u komunikaciji i ja joj želim uspješnije i brže liječenje. Ja ne znam je li bilo greške u komunikaciji', kazao je Vagić.

'To mi je vrlo teško reći, mislim da se trebala javiti po uputi liječniku', kazao je Vagić na pitanje je li Budak pogriješila.

'Iz ovog ćemo slučaja vidjeti kako možemo unaprijediti sustav. U klinici za tumore na 1100 biopsija, jedna je bila nepodignuta. Slažem se da idemo prema tome da ne bude nijedan nepodignut nalaz. Pacijenti će se ubuduće obavijestiti mailom ili SMS-om', rekao je te dodao: 'Probat ćemo napraviti automatizirani sustav koji će javiti pacijentu da je nalaz gotov. Jednom kad nalaz uđe u e-karton liječnik bi i dalje trebao objasniti dijagnozu'.

Na sjednici održanoj u srijedu Povjerenstvo se detaljno upoznalo s pritužbom te pacijentice, očitovanjima zdravstvenih djelatnika koji su sudjelovali u njenom liječenju te kompletnom medicinskom dokumentacijom. Nakon detaljnog uvida u svu dostavljenu dokumentaciju Povjerenstvo je donijelo zaključke koji će biti prezentirani medijima