LORA VIDOVIĆ

Pučka pravobraniteljica na čelu Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava

02.12.2015 u 08:53

Bionic
Reading

Hrvatska pučka pravobraniteljica Lora Vidović izabrana je za predsjedanje Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI), odlučile su članice Mreže na Općoj skupštini održanoj 1. prosinca u Utrechtu

'Iznimno mi je drago što su kolege iz drugih zemalja prepoznali naš rad i dali nam povjerenje za vođenje Mreže više od 40 institucija diljem Europe koje zajednički rade na istom cilju – zaštiti i promociji ljudskih prava', izjavila je pravobraniteljica Vidović nakon glasovanja. Djelovanje Mreže uključuje napore na području ekonomskih i socijalnih prava, azila i migracija, prava starijih osoba, prava osoba s invaliditetom, slobode govora i mnogih drugih ljudskih prava.

Predsjedanje Mrežom, zauzimanjem čelnog mjesta njegovog Europskog koordinacijskog odbora, podrazumijeva predsjedanje godišnjim sastancima Skupštine i upravljanje Glavnim tajništvom, a također, uključuje i povezivanje Mreže s Međunarodnim koordinacijskim odborom nacionalnih institucija za ljudska prava (ICC) pri Vijeću za ljudska prava UN-a pa će Vidović biti i članica Biroa ICC-a.

'Naša nova uloga doprinijet će jačanju zaštite građana u Hrvatskoj, jer će napori za rješavanje njihovih problema dobiti snažniji glas na međunarodnoj razini. Također, imat ćemo priliku neposrednije nego do sada prikupljati dobre prakse dugih zemalja, ali i prenositi ostalima vlastita uspješna iskustva', istaknula je Vidović koja će predsjedanje Mrežom započeti u ožujku 2016. kada će obavljanje dužnosti preuzeti od Alana Millera, predsjednika škotske Komisije za ljudska prava.