POMAHNITALI DJEDICA

Pucao na sina jer mu nije dao da puca petardama

02.12.2009 u 18:09

Bionic
Reading

Ivan Paranos (76), koji je 20. rujna na dvorištu obiteljske kuće u Karlovcu automatskom puškom M-56 pokušao ubiti sina Ivicu, a kojega je od sigurne smrti spasio metak zaglavljen u cijevi, zbog toga i niza drugih oružanih incidenata mogao bi biti osuđen na najmanje pet godina zatvora

Županijsko državno odvjetništvo protiv njega je na Županijskom sudu u Karlovcu podignulo optužnicu u kojoj ga uz pokušaj ubojstva sina tereti i za dovođenje u opasnost života više osoba te neovlašteno posjedovanje vatrenog oružja i eksplozivnih tvari.

Naime, velika obiteljska tragedija igrom slučaja izbjegnuta je i 15. lipnja kad je pomahnitali starac iz puške M-48 pucao prema susjednoj kući ispred koje su se u tom trenutku nalazili njegovi unuci Juraj i Ivan Luka, te snahina sestra i njezin otac. Sreća je i taj put bila na njihovoj strani, a policija je iz kuće i dvorišnih zgrada u vlasništvu Ivana Paranosa zaplijenila pušku M-48, ručnu bombu M-75 i dvjestotinjak komada različitog streljiva.

Nakon oružanog nasrtaja na sina u rujnu ove godine, dakle svega tri mjeseca nakon prvog pretresa Paranosovih objekata i zapljene oružja, kod njega je ponovo pronađen cijeli arsenal oružja, no ovaj put u količinama doslovce dovoljnima da pobije pola sela, piše Jutarnji.hr.

'U svojoj obiteljskoj kući i gospodarskim zgradama u Gornjim Stativama neovlašteno je držao automatsku pušku M-56, 1,8 kg TNT-a, tri ručne bombe, 800 gr crnog baruta, 29 detonatorskih kapisli, 10 metara sporogorećeg štapina te više od 600 komada različitog streljiva', navodi u optužnici županijska državna odvjetnica Gordana Križanić.

Narušeni obiteljski odnosi i alkohol bili su uzrokom svih okršaja u obitelji Paranos. U lipnju je, tvrdi okrivljenik, uzrok svađe sa snahom Ivančicom bio pas, a u iskazu koji je dao pred istražnim sucem snahinu rodbinu koja je tada bila u posjetu optužio je za fizički napad na njega.

'Držali su me i šamarali i to me je jako razljutilo pa sam rekao da ću ih sve postrijeljati. Otišao sam po pušku te kroz vrata iz predsoblja svoje kuće nanišanio na snahina oca, ali samo da ga malo prestrašim', branio se Ivan Paranos.

I za incident u rujnu tvrdi da nije kriv, već da ga je na okršaj isprovocirao sin koji mu je branio da puca petardama. Oružje koje je tada pronađeno u njegovu svinjcu, tvrdi Paranos, nije njegovo i ne zna kako se tamo našlo. Kako bilo, okrivljenik se još od 20. rujna nalazi u pritvoru, a zbog opasnosti od ponavljanja kaznenog djela tamo će najvjerojatnije i ostati do okončanja suđenja.