DANAS PRVI SVJEDOCI

Prvooptužena u 'Gruntovcu' : Za klopicu sve radim

19.05.2009 u 08:47

Bionic
Reading

Nastavlja se suđenje u slučaju 'Gruntovec'. Danas bi trebalo biti ispitano prvih osam svjedoka0

Jučer je svih 28 optuženika izjavilo da se ne osjećaju krivima ni po jednoj točki USKOK-ove optužnice koja ih tereti za primanje i davanje mita, protuzakonito posredovanje, zluporabe položaja i ovlasti te krivotvorenje službenih isprava, piše HRT. Najviše kaznenih djela, čak osam, na teret se stavlja prvooptuženoj službenici zagrebačke gruntovnice Jasenki Sili, dok se ostali optuženici terete za od jednog do najviše tri koruptivna nedjela.

Na optuženičkoj klupi u slučaju 'Gruntovec' uz prvooptuženu se našao još jedan službenik gruntovnice, odnosno Zemljišno-knjižnog odjela zagrebačkog Općinskog građanskog suda, četvero referenata i jedan službenik Izvanparničnog odjela, po jedan službenik Općinskog kaznenog suda u Zagrebu i Općinskog suda u Zaprešiću, jedan službenik Državnog odvjetništva, troje odvjetnika te 15 građana.

USKOK tvrdi da su optuženi do uhićenja krajem prosinca 2007. primali mito od nekoliko stotina do nekoliko tisuća kuna, ali i nekoliko tisuća eura.

Jasenku Sili, čiji je muž također na optuženičkoj klupi, među ostalim se tereti da je od optužene Dimitre Messaris tražila da joj plati telefonski račun od 1800 kuna. Zauzvrat joj je dala informaciju o stanju jednog spisa.

Osim za plaćeni telefonski račun, Sili je usluge obavljala i za plaćene večere, a koliko joj je hrana bitna svjedoči i snimka tajno snimljenih razgovora u kojima ona kaže da 'za klopicu sve radi', piše Večernji list.

Razmjena usluga, odnosno večera za informacije, bila je u restoranu Vugrec Breg, a na večeri je, osim Sili, bilo još nekoliko okrivljenika. Prije večere zabilježeni su razgovori nekih od njih, u kojima se među ostalim kaže da se 'nema inspiracije za rad dok se ne dobije pozivnica s mirisom' te da je riječ o 'večeri za šest osoba na kojoj će se služiti janjetina ili teletina'