veterinarski fakultet

Prvo serološko testiranje na kućnim ljubimcima u Hrvatskoj pokazalo: I psi su imali koronu

20.10.2020 u 19:13

Bionic
Reading

U Hrvatskoj je od početka epidemije u kontaktu s koronavirusom bilo 120 kućnih ljubimaca, najviše pasa, a kod četiri psa i jedne mačke potvrđena je infekcija Covidom-19

Rezultati su to velike studije Veterinarskog fakulteta na 1500 ljubimaca. Istraživanje je započelo dan nakon što je u Hrvatskoj zabilježen prvi slučaj, a potvrdilo je da ljubimci ne prenose i ne šire koronavirus, javlja RTL

Šatori ispred Veterinarskog fakulteta nisu, srećom, neka pseća Covid Arena nego su tu kako bi se dolaskom hladnijih dana pacijentima i njihovim vlasnicima olakšalo čekanje na red. Jer straha od širenja virus među pacijentima ovdje nema.

''Imali smo cijele obitelji koje su sa dokazanim slučajevima znači, niti na dlaci čak da pasivno prenose. Kolege s HZJZ su nalazile i na mobitelima i na površinama mi na životinjama nismo'', rekao je Vladimir Stevanović, voditelj studije sa Zavoda za mikrobiologiju i zarazne bolesti Veterinarskoga fakulteta.

No to nipošto ne znači da se naši psi i mačke nisu susretali s ovim virusom. Serološka ispitivanja, znači ona iz krvi a ne iz brisa, pokazala su da su četiri psa i jedna mačka imali infekciju, a oko 120 njih bilo je u doticaju s koronavirusom. Svi su danas živi, zdravi i veseli.

''Psi, ustvari razvijaju vrlo slabu infekciju. Dakle ne kao mi. Mi izlučujemo velike količine virusa, a psi izlučuju male količine virusa ako uopće izlučuju virus. Dakle, oni razviju protutijela no pitanje je da li su ikada bili mogući izvor infekcije za nekog drugog'', izjavio je Stevanović.

Istraživanje se provodi još od veljače, a kako raste broj slučajeva kod ljudi, raste proporcionalno i kod pasa. Krv za istraživanje uzeto je od pasa i mačaka koji su morali vaditi krv zbog nekog drugog razloga. No, ukoliko netko želi testirati ljubimca na Covid, klasično brisom kao kod ljudi, to baš neće ići bez opravdanog razloga.

''Ako je pas bolestan naravno da ćemo ga testirati i u takvim slučajevima smo i testirali psa jer, naravno, primarno je zaštiti tu životinju odnosno, pružit joj pomoć'', uvjerava voditelj studije.

Neke zemlje i za ljubimce traže negativan test na korona virus prilikom ulaska u njihovu zemlju. I to je opravdan razlog za testiranje koje ćete u tom slučaju platiti oko 500 kuna. No, cijene nema spoznaja da se u ovim zaraznim vremenima bez straha mogu zagrliti najvjernijeg prijatelja.