KORONAVIRUS

U Karlovačkoj županiji u dva tjedna 310 oboljelih, danas 21 osoba, a jedna je umrla

20.10.2020 u 16:30

Bionic
Reading

U Karlovačkoj županiji je 21 novi slučaj covida-19, jedna je osoba umrla, što je osmi smrtni slučaj od te bolesti, a Stožer Civilne zaštite Karlovačke županije smatra da je 310 oboljelih u posljednja dva tjedna 'ozbiljna opomena stanovništvu'

Rekla je to načelnica Stožera Civilne zaštite Vesna Hajsan Dolinar na konferenciji za novinare održanoj u utorak u Jaškovu, u blizini Ozlja, te je 310 oboljelih u dva tjedna usporedila sa 688 oboljelih od početka epidemije.

Konferencija je održana u Jaškovu, u Centru za pružanje usluga u zajednici Ozalj, zato što je ondje pripremljeno pedeset postelja za privremenu izolacijsku jedinicu za korisnike domova za starije, obiteljskih domova i osoba iz sustava udomiteljstva s blagim simptomima bolesti.

Hajsan Dolinar je rekla da je Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne skrbi jučer dalo suglasnost za tu ustanovu kako se ne bi dogodilo da u bolnicama ne bude dovoljno mjesta za pacijente koji razviju teži oblik bolesti. Sada je u karlovačkoj i ogulinskoj bolnici 47 osoba oboljelih od covida-19.

'Ako nastavimo ovako, Stožer Civilne zaštite morat će donijeti stroge mjere, sve u suradnji s općinama i gradovima', rekla je Hajsan Dolinar, ističući da će u tom slučaju, osim zdravlja, biti upitna i radna mjesta.

Za primjer je uzela samo dvadesetak kilometara udaljenu Sloveniju, gdje su od jučer zatvorene sve škole i ugostiteljski objekti, te je pozvala sve stanovništvo da poštujući protuepidemijske mjere 'sačuvaju radna mjesta koja hrane naše obitelji'.

Virus ušao na odjel fizikalne terapije karlovačke bolnice

Ravnatelj karlovačke Opće bolnice Nikša Antica rekao je da je koronavirus ušao je na odjel fizikalne terapije, koji odgađa programe za nove pacijente zbog smanjenog broja fizioterapeuta, ali svi pacijenti nastavit će terapiju koju su počeli.

U samoizolaciji je 39 zdravstvenih i pet nezdravstvenih radnika. Neki od njih su pozitivni na covid-19, a rezultati za sve njih još se čekaju. Negativni će se vratiti na posao, a pozitivni idu u karantenu, rekao je Antica i dodao kako vjeruje da bi - ne bude li puno pozitivnih - fizikalna terapija već od ponedjeljka mogla primati i nove pacijente.

Svi drugi odjeli funkcioniraju normalno usprkos ponekim slučajevima samoizolacije, ali će se za tzv. hladni pogon opseg operacijskih zahvata smanjiti jer je u samoizolaciji i određeni broj anesteziologa. Antica smatra da će se svi zahvati koji nisu žurni smanjiti najviše za trećinu.

U srednjim i osnovnim školama zaraženo je 14 učenika i osam zaposlenika, te je odlučeno da nema razloga za nastavu na daljinu. Bude li u nekim sredinama nepovoljna epidemiološka situacija, nastava na daljinu će se održavati samo u tim školama.

Tako je sada u školama Vrhovcu, Zorkovcu i Vivodini, gdje učenici imaju online nastavu zbog učiteljice pozitivne na koronavirus.