PRELIMINARNI PODACI

Domaće istraživanje otkrilo nakon koje vrste cjepiva najbrže padaju antitijela

26.11.2021 u 16:11

Bionic
Reading

Najsnažniji imunološki odgovor kod cijepljenih u Hrvatskoj pokazala su mRNA cjepiva (Pfizer/BioNTECH i Moderna), zatim AstraZenecino dok je najslabiji odgovor bio kod Jansenovog cjepiva, preliminarni su podaci istraživanja koje je jučer predstavila Dr. Beata Halassy, znanstvena savjetnica Centra za istraživanje i prijenos znanja u biotehnologiji Sveučilišta u Zagrebu na online kolokviju "Test neutralizacije SARS-CoV-2 kao ključ za procjenu imunosti stečene preboljenjem i/ili cijepljenjem", održanom u organizaciji Instituta za medicinska istraživanja, javlja Jutarnji list

'Kako četiri cjepiva odobrena za uporabu u Hrvatskoj nisu međusobno uspoređivana u jedinstvenoj studiji, na skupini od petnaestak dobrovoljaca za svako od cjepiva, uspoređivali smo razinu induciranih neutralizirajućih antitijela te njihovu trajnost.

Uočili smo da najviše razine antitijela po završetku cijepljenja razvijaju ljudi cijepljeni s oba mRNA cjepiva, i te su vrijednosti usporedive s onima koje mjerimo u preboljelih nakon težeg oblika bolesti. Najniže vrijednosti induciralo je cjepivo Jansen, s vrijednostima u donjem dijelu raspona uočenog u preboljelih. Srednje snažan odgovor induciralo je cjepivo AZ', rekla je dr. Halassy, piše Jutarnji list.

Rezultati po skupinama su vrlo homogeni i usklađeni s prvim studijama drugih europskih laboratorija, kao i s odnosom od pojedinih proizvođača deklariranih učinkovitosti ovih cjepiva.

Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ