višeslav raos

'Milanović se trudio ostaviti dojam modernog političara, jasno je poručio da ne želi sukobe s premijerom, a jedna riječ posebno je zazvučala'

18.02.2020 u 18:10

Bionic
Reading

Inauguracijski govor Zorana Milanovića bio je u okvirima očekivanog uzevši u obzir naglaske iz kampanje, nastupe na sučeljavanjima i pobjednički istup u Tvornici kulture. No mogao je biti i konkretniji, posebno kada je spomenuo ovlasti koje će kao predsjednik zaista imati - smatra politički analitičar i komentator tportala Višeslav Raos

'Govor je zaista bio kraći nego što se očekivalo, a Milanović se trudio ostaviti dojam modernog političara, donekle iskočiti iz okvira koje su zadali njegovi prethodnici i demistificirati samu ulogu predsjednika države. Čuli smo snažnu antipopulističku poruku, ali i apel na borbu protiv korupcije', tumači Raos.

>>> Pročitajte cijeli inauguracijski govor Zorana Milanovića

Po njemu, novi predsjednik jasno je dao do znanja da je pomirljiv i da nisu na vidiku oštra sukobljavanja s premijerom i njegovom vladom, ali možda je trebao biti konkretniji kad se radi o vanjskoj politici i obrani kao resorima u kojima ima konkretne ovlasti.

'Ključna riječ kod vanjske politike bila je 'prosperitet države', što upućuje na to da će jednako kao i njegovi prethodnici nastojati biti aktivan u gospodarskoj diplomaciji ili barem o tome javno govoriti. Kada je govorio o obrani, zazvučala je riječ 'transparentnost' i moguće da je time želio ukazati na već brojne skandale u Ministarstvu obrane i Oružanim snagama, što ministru Damiru Krstičeviću sasvim sigurno nije bilo ugodno čuti. No vidimo da neće biti problema oko imenovanja u vojnom resoru, a oko veleposlaničkih mjesta… Pa, vidjet ćemo', govori sugovornik tportala.

Raos drži važnim Milanovićevo upozoravanje na tri ključna stupa za razvoj demokracije i prosperitet modernih društava - neovisnu znanstvenu zajednicu, pravosuđe i medije - no čak i u tom dijelu govora nije bio osobito polemičan.

  • +6
Svečanost inauguracije predsjednika Zorana Milanovića Izvor: Pixsell / Autor: Damir Sencar/HINA/POOL

'Nije bilo ni famoznih zoranizama, što ne znači da ih nećemo slušati tijekom mandata. Dakle govor je bio dobar - ali ne i prijeloman. Nismo čuli ništa što od njega inače ne bismo čuli, eventualno smo vidjeli tek dozu nervoze i treme koja njemu dosad nije bila svojstvena', zaključuje Raos, ukazujući i na zanimljiv kontrast izabranih izvođača - s jedne strane Josipe Lisac, za koju će mnogi tumačiti da je u izvedbi himne otišla predaleko, pa do klape Hrvatske ratne mornarice, koja je naglašavala drugu dimenziju njega kao predsjednika.

'I svakako treba spomenuti izbor pjesme 'Tvoja zemlja' Vice Vukova: radi se o nesporno domoljubnom djelu, no koje je SDP još davno sebi prigrlio na način da to bude njihova 'Bože, čuvaj Hrvatsku'. Novi predsjednik više nije član svoje bivše stranke, ali možda je na ovaj način poslao suptilnu poruku da će ipak voditi računa o vrijednostima koje je dosad zastupao', zaključuje Raos.