kbc sestre milosrdnice

Prvi put u Hrvatskoj izvedena implantacija uređaja za rehabilitaciju sluha i rekonstrukciju uške

14.04.2022 u 15:11

Bionic
Reading

Stručni tim Klinike za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice prvi u Hrvatskoj izveo je zahtjevne operativne zahvate na djevojčici iz Sjeverne Makedonije, kojoj su rekonstruirane uške i implantiran uređaj za popravak sluha vezan za kost

Iz KBC-a Sestre milosrdnice izvijestili su u četvrtak da stručnjaci s te Klinike Ivan Rašić i Andro Košec od 2016. godine izvode operativne zahvate rekonstrukcije uški pacijenata, a svoje znanje i iskustvo predstavili su i izvan granica Hrvatske.

Tako je uspostavljen kontakt s 13-godišnjom djevojčicom Simonom Ilievski (13) iz Sjeverne Makedonije, koja je uz potporu makedonskog zdravstvenog osiguranja došla u Hrvatsku s nadom da će joj biti riješen problem urođene nerazvijenosti obiju uški i teške provodne nagluhosti zbog nepostojanja zvukovoda na lijevoj strani i slabo razvijenog zvukovoda na desnoj.

Djevojčica je imala nepotpuno razvijene zvukovode, a uredne pužnice, što je pogoršalo sluh i predstavljalo poteškoće u komunikaciji.

Nakon provedenog liječenja postala je prvim slučajem u Hrvatskoj i regiji kod kojeg je postignuta potpuna rehabilitacija sluha i izgleda uške, navodi ravnatelj KBC-a Sestre milosrdnice Davor Vagić.

Slični zahvati danas se mogu realizirati tek na nekoliko klinika u Europi, što svrstava Kliniku za otorinolaringologiju i kirurgiju glave i vrata KBC-a Sestre milosrdnice uz bok takvim centrima izvrsnosti.

Rekonstruktivni zahvati i implementacija uređaja za sluh

Simoni je u Klinici prvo 2019. učinjena rekonstrukcija lijevog uha, a 2020. rekonstruktivni zahvat desnog uha modificiranom tzv. Nagata tehnikom.

Djevojčici je uzeta hrskavica iz šestog, sedmog, osmog i devetog rebra te je rekonstruirana trodimenzionalna arhitektura uške koja je umetnuta ispod kože na mjestu gdje je bila deformirana osnova uške.

U drugoj fazi liječenja, u ožujku ove godine Simoni je napravljena implantacija uređaja za poboljšanje sluha. Operacija se sastojala od malog reza iza uške, u vlasištu, kako bi se u kost implantirao titanski vijak na koji je vezan magnet, a potom je koža zašivena preko magneta.

Preko kože se potom magnetom pričvrstio procesor uređaja kao kod umjetne pužnice, koji šalje elektromagnetske signale, odnosno vibracije na vijak, putem kojeg se zvuk širi na kost i potom na pužnicu koja onda omogućuje da i mimo nepostojoćeg zvukovoda Simona može čuti zvukove iz okoline.

Uređaj se zove BAHA Atrract i predstavlja rješenje kojim se izbjegava fizički i funkcionalni nedostatak vidljivog implantiranog dijela uređaja, a zadržava prednost jednostavne rehabilitacije sluha.