na pola puta

Stigli prvi rezultati pilot projekta o tome koliko je zaraženih među cijepljenima: Znatno ih je više među necijepljenima

03.01.2022 u 20:26

Bionic
Reading

Tri mjeseca testiraju se svi necijepljeni u zdravstvenim ustanovama, a od nedavno i cijepljeni dobrovoljci. Riječ je o pilot projektu u kojem sudjeluje 12 hrvatskih bolnica

Trebalo je ukupno pronaći 3500 cijepljenih dobrovoljaca i isto toliko necijepljenih. Istraživanje je sada na pola puta do konačnih rezultata, ali neki već postoje.

'Radili smo prošli tjedan jednu preliminarnu analizu, ono što pokazuju rezultati da ima pozitivnih i u jednom i u drugom uzorku, ali ih je znatno više u uzorku necijepljenih. To je ono što smo i očekivali, što se poklapa i s međunarodnom literaturom', potvrdila je Ivana Pavić Šimetin, zamjenica ravnatelja Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ-a) za RTL Danas.

Dodala je kako im je ovo istraživanje jako stresno, izrazito zahtjevno jer su ga započeli raditi kad je bila silazna putanja četvrtog vala.

'Što se odmiče, tako se sada sve više brinemo što će omikron pokazati. To bi recimo mogao biti jedini moment gdje bi porastao pozitivitet među cijepljenima, ali nikako više nego među necijepljenima', kazala je Pavić Šimetin.

  • +5
Cijepljenje zdravstvenog osoblja u Osijeku Izvor: Pixsell / Autor: Dubravka Petrić

Sve pozitivne će sekvencirati da vide je li riječ o omikronu, ali će se ti uzorci i dodatno analizirati da se utvrdi postoji li razlika u prijenosu virusa kod cijepljenih i necijepljenih.

Testira se još tjedan dana, a rezultati ovog pilot projekta trebali bi stići sredinom siječnja.

Andrija Jarak Izvor: Licencirane fotografije / Autor: HZJZ