UBOJICE U 3D

Prvi put snimljen brutalan napad HIV-a

03.02.2014 u 11:47

Bionic
Reading

Znanstvenici su prvi put uspjeli snimiti napad virusa HIV-a u crijevima, što bi im trebalo omogućiti da bolje shvate kako taj ubojiti patogen uzurpira stanice obrambenog sustava, razmnožava se i širi tijelom

3D snimka visoke rezolucije napravljena je elektronskim mikroskopom, a prati ponašanje HIV-a u humaniziranim miševima čiji se obrambeni sustav uglavnom sastoji od ljudskih stanica.

'To je korak naprijed u istraživanju interakcije virusa s obrambenim stanicama u prirodnom okolišu umjesto u Petrijevoj zdjelici', rekao je Mark Ladinsky, član istraživačkog tima s Kalifornijskog tehnološkog instituta (California Institute of Technology).

Znanstvenici su već ranije znali da se HIV skriva u crijevima, no nisu očekivali da će ih ondje otkriti u tako velikom broju.

U videorekonstrukciji tim je prikazao presjek tkiva crijeva širok samo 0,9 nanometara u kojem su smještene stanice imunološkog sustava. Ova područja nazivaju se crijevne kripte zato što imaju oblik džepova.

Na njoj se vide dvije stanice obrambenog sustava nazvane CD4 T zaražene plavo označenim HIV-om. HIV okupira stanice, uspostavlja kontrolu u njima i stvara nove viruse koji pupaju s površina stanica kako bi se pridružili zrelim virusima što kruže međustaničnim prostorom.

Istraživanje rezervoara virusa u crijevima ključno je za razumijevanje brzog širenja HIV-a jer se u tkivu crijeva nalazi oko 70 posto stanica obrambenog sustava. Stoga je to prvo područje u tijelu koje HIV napada. U prvom tjednu infekcije virus može poharati preko 50 posto stanica CD4 T.

HIV se skriva u kriptama crijeva u kojima uspijeva izbjeći lijekove koji kruže krvotokom. Stručnjaci se nadaju da će im nova istraživanja omogućiti da razviju terapije kojima će izbaciti HIV iz ovih skloništa.