novi korak

Prvi pacijenti u Rijeci primili novi lijek protiv covida, liječnik otkrio kako su reagirali: 'Za njih je korist tog lijeka ogromna'

30.12.2021 u 19:17

Bionic
Reading

Prvi pacijenti u KBC-u Rijeka primili su lijek protiv covida. Riječ je o trojici muškaraca čiji je imunološki sustav komprimiran zbog drugih teških bolesti.

Liječenje prvih pacijenata lijekom protiv COVID-a počelo je u KBC-u Rijeka.

Lijek Ronapreve primila su dvojica muškaraca u utorak, a u srijedu ga je i treći pacijent dobio, potvrdili su za Dnevnik.hr iz KBC-a Rijeka. Riječi je o dvojici muškaraca u dobi od 69 i mladiću u dobi od 20 godina. Sva trojica su imonokompromitirana, otkrivaju iz bolnice. Jedan ima presađeno srce, drugi presađen bubreg, a treći je na hemodijalizi i čeka transplantaciju.

Doktor Ivan Bubić, koordinator COVID 2 jedinice KBC-a Rijeka otkrio je da pacijenti nakon primanja lijeka nisu imali nikakve nuspojave. 'Primjena lijeka je protekla u redu. Pacijenti su dobro', kazao je. Dodao je da su sva trojica pacijenata inače cijepljeni protiv koronavirusa.

'Ali cjepivo kod njih nije toliko učinkovito kao kod ostalih skupina ljudi jer su imunokompromitirani pa oni imaju prednost pred drugim pacijentima. Korist tog lijek bi kod tih pacijenata trebala biti ogromna', ističe liječnik.

'Prema studijama je to vrlo učinkoviti lijek, ali naravno studije su jedno, a život drugo. Tako da pričekajmo malo kako će to djelovati, ali prema iskustvima drugih centara u svijetu dosta je dobro', kaže. Pojasnio je i da lijek omogućuje stvaranje protutijela, ali samo kod osoba koje imaju blažu kliničku sliku.

Lijek protiv koronvirusa u Hrvatsku je stigao u ponedjeljak. 'Namijenjen će biti onim pacijentima koji su razvili bolest, ali još nisu razvili težak oblik bolesti, još ne trebaju kisik. Međutim, imaju određena stanja koja bi mogla upućivati na to da bi mogli raziti teži oblik bolesti', najavila je Tihana Šlezak, epidemiologinja iz HALMED-a. Daje se intravenozno, uz pristanak pacijenta.