Ronapreve

Spas od 15.000 kuna: Kako zapravo 'radi' lijek protiv covida, kako se daje i kome je namijenjen

21.12.2021 u 10:04

Bionic
Reading

U Hrvatsku je jučer stiglo prvih 1800 doza lijeka protiv covida. Dr. sc. Ivan Puljiz, predstojnik Klinike za infektivne bolesti 'Dr. Fran Mihaljević', na HTV-u je objasnio što je zapravo koktel Ronapreve, kako se daje i kako 'radi'

Ronapreve je kombinacija dvaju mononuklonskih antitijela te se već primjenjuje u nekim zemljama. Uz njega je Europska agencija za lijekove odobrila još četiri koktela.

'To su lijekovi koji su sintetizirani od jedne imunosne stanice i tim lijekom zapravo se u organizam unose gotova protutijela. Lijek djeluje tako da se veže na proteine šiljka i sprječava ulazak virusa u stanicu. Mononuklonska protutijela učinkovita su ako se daju na početku bolesti. Prema smjernicama, daju se u prvih sedam dana bolesti, ali njihova je učinkovitost veća što se prije daju. Što se ranije da, njegova je učinkovitost bolja. Koktel se daje u obliku intravenske infuzije tijekom sat vremena i potreban je bolnički nadzor nad pacijentima tijekom primjene lijeka radi moguće reakcije', objasnio je dr. Puljiz u Studiju 4 HTV-a, dodavši da je lijek indiciran kod osoba za koje se očekuje da će razviti teži oblik bolesti - imunokompromitiranih osoba svih dobnih skupina, kroničnih bolesnika, pretilih osoba, starijih osoba.

U idućim mjesecima očekuje se i pojava lijekova u obliku tableta.

'Lijek će na neki način rasteretiti bolnički sustav. Jako je važno da se takvi pacijenti prepoznaju na vrijeme, tu će biti bitna suradnja s obiteljskim liječnicima. Takvi pacijenti neće nužno zahtijevati bolničko liječenje, liječit će se preko dnevne bolnice. Ti su lijekovi relativno skupi, jedan košta oko 15 tisuća kuna, tako da će bolničko povjerenstvo na razini bolnica, klinika odlučivati o tome tko će dobiti lijek', kaže dr. Puljiz.

>> Hrvatska nabavlja papreno skup lijek protiv covida, naš ugledni klinički farmakolog nije nimalo oduševljen: Koji su to stručnjaci, na čiju je preporuku donesena takva odluka?

'Istraživanja su pokazala da je lijek nešto slabiji kod varijante delta jer su ta antitijela sintetizirana prije njene pojave. Ostaje i pitanje kakva će biti učinkovitost lijeka na omikron, hoće li trebati nešto mijenjati u tim antitijelima ili ne. No nama je važno da, dok prevladava varijanta delta, detektiramo takve ljude i napravimo raspodjelu lijeka svom bolničkim centrima unutar RH', poručio je predstojnik Zarazne.

  • +9
Cijepljenje na Velesajmu Izvor: Pixsell / Autor: Slaven Branislav Babic/PIXSELL