promjene u obrazovanju

Prvi kurikulumi odlaze na međunarodnu recenziju

25.10.2017 u 11:50

Bionic
Reading

Odgovori na prijedloge iz javne rasprave o kurikularnoj reformi bit će postavljeni na stranice e-savjetovanja tijekom studenoga, a kurikulumi prvih triju predmeta - likovne, glazbene i tehničke kulture, prije nekoliko dana upućeni su na prevođenje za međunarodnu recenziju, doznaje se iz Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO)

Stručne radne skupine reaktivirane su nakon tri godine stanke, 33 su odgovorile na prijedloge iz javne rasprave, 12 ih je pripremilo osvježene verzije kurikulumskih dokumenata u kojima nije bilo većih izmjena, a odgovori na prijedloge iz javne rasprave bit će postavljeni na stranice e-savjetovanja, najvjerojatnije tijekom studenoga, što su sve pokazatelji da kurikularna reforma ne stoji, ističu iz MZO-a.

Prije nekoliko dana kurikulumi za predmete likovne, glazbene i tehničke kulture upućeni su na prevođenje za međunarodne recenzije koje se dogovaraju u suradnji s Europskom komisijom.

"Jako smo zadovoljni kako napreduje rad Stručnih radnih skupina i zahvalni smo na predanosti i motiviranosti tih učitelja, profesora i stručnih suradnika koji s nama rade, a s terena stižu pozitivne vijesti i podrška za promjenu i iskorak u obrazovanju", rekla je za Hinu pomoćnica ministrice znanosti i obrazovanja za strategije Lidija Kralj.

Rebalansom proračuna 12,3 milijuna kuna za kurikularnu reformu

Osim toga, iz Ministarstva ističu da je u rebalansu ovogodišnjega proračuna za kurikularnu reformu planirano povećanje na 12,3 milijuna kuna, s 9 milijuna kuna koliko je bilo prije.

U idućoj godini, dodaju, za Cjelovitu kurikularnu reformu planiran je budžet od 33,9 milijuna kuna, dok sredstva iz programa potpore strukturnim reformama iznose 3,7 milijuna kuna.

Što se tiče voditelja Ekspertne radne skupine, iz Ministarstva odgovaraju da službeno nema novih informacija te da će o tome odlučiti premijer koji predsjeda Posebnim stručnim povjerenstvom za provedbu strategije obrazovanja.