PRERANI ODLAZAK

Prva španjolska ministrica obrane u povijesti preminula od srčanog udara

10.04.2017 u 18:34

Bionic
Reading

Prva španjolska ministrica obrane u povijesti i istaknuta čelnica španjolske Socijalističke stranke, Carme Chacón, preminula je u nedjelju u 46. godini od srčanog udara

Chacón će biti zapamćena po modernizaciji španjolske vojske nakon što je 2008. godine postala ministrica obrane u vladi Joséa Luisa Rodrígueza Zapatera.

Koliko je pak bila predana ministarskoj dužnosti, ponajbolje svjedoči fotografija iz tog doba, kada je u visokoj trudnoći obavila inspekciju postrojbi, što prema mišljenju tamošnjih političkih analitičara predstavlja početak novog razdoblja u španjolskoj politici.

Socijalistička stranka Španjolske (PSOE) uputila je priopćenje u kojem ističe kako je Carme Chacón 'uvijek bila na braniku stranke' te kako je 'unatoč vlastitoj mladosti oduvijek imala strast prema idealima socijalista', prenosi britanski The Guardian.

'Shrvani smo preranim odlaskom Carme Chacón. Danas svi socijalisti tuguju u svojem bolu i bespomoćnosti', zabilježila je Socijalistička stranka na svojem službenom profilu na Twitteru.

Preminula političarka je prije pozicije ministrice obrane bila ministrica domaćinstva, a nakon što je Zapatero sišao s vlasti 2011., neuspješno se kandidirala za predsjednicu stranke. U unutarstranačkim izborima pobijedio ju je bivši ministar unutarnjih poslova Alfredo Pérez Rubalcaba.

Između 2012. i 2016. Chacón je vodila međunarodne odnose stranke, nakon čega napušta politiku i otvara odvjetnički ured u Madridu.

Njezino beživotno tijelo pronašla je policija nakon dojave rođaka koji su je bezuspješno pokušavali dobiti na telefon. Iza nje ostao je suprug te sin. Točan uzrok smrti znat će se nakon obdukcije.