SUD U KIJEVU

[FOTO] Prva presuda ruskom vojniku za zločine u Ukrajini: Doživotna robija zbog ubojstva civila

23.05.2022 u 12:31

Bionic
Reading

Ukrajinski sud osudio je zapovjednika ruskog tenka na doživotni zatvor jer je ubio nenaoružanog 62-godišnjaka koji je vozio bicikl seoskom cestom. Prvo je to suđenje u Ukrajini za ratne zločine počinjene tijekom ruske invazije

Ruski vojnik Vadim Šišimarin (21) već je priznao krivnju na prošlotjednom ročištu za ubojstvo Oleksandra Šelipova u Čupahivki 28. veljače, iako je u petak njegov odvjetnik zatražio od sudaca u sudnici u Kijevu da ga oslobode optužbe na temelju toga da je izvršavao zapovijed, javlja Guardian.

Suđenje za ruske ratne zločine trenutno je prioritet u Ukrajini, a nacionalni tužitelji riskiraju živote kako bi prikupili dokaze o zločinima, čak i na područjima koja su još uvijek pod neprijateljskom vatrom ili su prošarana minama.

Šišimarin dolazi iz Ust Illyinska, u jugoistočnoj irkutskoj regiji u Rusiji, a bio je zapovjednik tenkovske divizije Kantemirovskaja na dan kada je ubijen Šelipov.

  • +22
Vadim Šišimarin Izvor: EPA / Autor: OLEG PETRASYUK

Tužitelji su rekli da je skupina ruskih vojnika pucala na civilno vozilo nakon što je njihov konvoj napadnut od strane ukrajinskih snaga, a zatim su ukrali automobil i odvezli ga. Kasnije su naišli na Šelipova koji je razgovarao telefonom nekoliko desetaka metara od svoje kuće. Jedan od muškaraca u automobilu rekao je Šišimarinu 'da ubije civila kako ih ne bi prijavio ukrajinskim braniteljima', tvrde tužitelji, a on je otvorio vatru kroz prozor automobila i ustrijelio Šelipova.