'OSJEĆAJ JE SUPER'

Prva hrvatska generalica odlazi u Afganistan

04.04.2014 u 15:57

  • +3

Prva hrvatska generalica Gordana Garašić vidjela

Izvor: Pixsell / Autor: Daniel Kasap

Bionic
Reading

Brigadna generalica Gordana Garašić prva je žena na granskom mjestu Oružanih snaga i prva časnica koja ide u sam vrh NATO-ve operacije ISAF u Afganistanu. Tamo odlazi kao savjetnica za rodna pitanja, a ovu zahtjevnu i odgovornu zadaću obavljat će narednih devet mjeseci

'Osjećaj je super. Ovo je čast ne samo za mene nego i cijele Oružane snage jer nakon 11 godina sudjelovanja u ovoj operaciji prvi put smo dobili priliku da postavimo osobu na generalsko mjesto', rekla je prva hrvatska brigadna generalica Gordana Garašić.

Generalica Garašić u Afganistan odlazi kao savjetnica zapovjednika misije ISAF za rodna pitanja. 'Želimo pokazati da žene mogu obavljati zahtjevne zadaće jednako dobro kao muškarci', istaknula je Garašić.


'Ono što želimo je ojačati svijest i raditi na obuci afganistanskih snaga sigurnosti i njihovih predstavnika vlasti da su žene ravnopravni dio društva, da mogu raditi u vojsci i policiji. Želimo da se ojača ta svijest da one zadrže svoj posao i ne pokleknu pred pritiscima', rekla je.

Iako europska statistika ne ide u korist žena, Hrvatska po tom pitanju stoji dobro. Na voditeljskim i zapovjednim dužnostima u Oružanim snagama ih je 5 posto, a njih 40 posto je na visokim dužnostima u Ministarstvu obrane, istaknuo je ministar Ante Kotromanović.

'Tu smo u vrhu članica NATO-a. To je dobro jer sam iz osobnog iskustva vidio da je raditi sa ženama sjajno. One su odgovorne, uporne te često puta mudrije od nas muškaraca', zaključio je Kotromanović.

Brigadna generalica Garašić profesionalnu je karijeru u MUP-u započela 1994., uz visoke činove i priznanja tijekom karijere odlikovana je Redom 'Oluja', Redom Hrvatskog pletera i medaljom za sudjelovanje u operaciji ISAF. Ovo joj neće biti prvi susret s Afganistanom; šestomjesečni mandat već je odradila 2010. kao načelnica Odjela za personalne poslove.